Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Априлските сметки за парно шокираха столичани

Абонатите на “Топлофикация София” започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени.

“Вярно е, че миналия месец бе необичайно хладен, но 400 лв.?! Не сме живели в сауна, със сигурност”, сподели изнервен читател на “Сега”. Други твърдят, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са само с 10-20 лева по-високи от мартенските, но има и доста по-големи разлики.

От “Топлофикация” са готови да разгледат всеки конкретен казус, в който клиентът има съмнения в калкулациите.

Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон. Заради бум на получените жалби националният омбудсман Диана Ковачева дори настоя през февруари Държавната агенция по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.

Така или иначе, има обективна причина за по-високи сметки през току-що приключилия отоплителен сезон. Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято Комисията за енергийно и водно регулиране одобри 40% скок на топлинната енергия на “Топлофикация София” от 1 юли –  от 98,48 лева за мегават на 137,86 лв. Така дори намалението на ДДС от 20 на 9% не донесе особено облекчение за потребителите.

“Топлофикация София” вече публикува всеки месец на сайта си данни за подадената топлинна енергия и за средномесечната температура в графичен вид. Целта е да се ориентират потребителите, които получават прогнозни сметки:

От илюстрациите се вижда, че през април т.г. средната температура е била 8.9 градуса, а през април 2022 г. – 10,5 градуса. Освен това миналата година спирането на парното започна на 26 април, а сега топлоподаване имаше чак до 1 май.

Тези обяснения дават отговор защо в сравнение с април 2022 г. сметките сега са с 30-40 процента по-високи. Но остава загадка защо са по-високи и спрямо март 2023 г., който беше и по-хладен, и с ден по-дълъг от април, и както показва графиката, подадената към абонатните станции топлоенергия е била доста повече.

“Информирането на потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се изготвят на база прогнозни данни, се извършва с цел предоставяне на възможност за контролиране на потреблението и планиране на разходите”, посочва на сайта си “Топлофикация София”.

Изготвянето на същинските сметки за тези абонати предстои. Сега върви засичане на топло- и водомерите в жилищата, след което фирмите за дялово разпределение ще изготвят т.нар. изравнителни фактури за приключилия отоплителен сезон, в които ще се отрази разликата между прогнозно начисленото и реалното потребление. В случаите, когато се окаже, че са надвзети суми, те ще бъдат върнати на клиентите – чрез намаляване на следващите сметки.

Междувременно от топлопредприятието напомнят, че който си плати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.

КАМПАНИЯТА  

В ход е отчетната кампания за сезон 2022/2023 за всички клиенти, които заплащат на база прогнозно потребление, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се осъществява веднъж годишно, напомня “Топлофикация София”.

  • На основата на извършените отчети се изготвят изравнителни сметки за всички потребители в сградата, като се преразпределя измерената за отчетния период топлинна енергия. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата между прогнозно начислените количества и реално консумираната от Вас енергия в рамките на отчетния период. Топлинният счетоводител е задължен да предостави изравнителната сметка в срок до 15 юли.
  • Топлинният счетоводител е длъжен да даде две дати за отчет на уредите, като поне едната трябва да бъде в извънработно време. Ако пропуснете тези две дати, можете да поискате извънредна, но срещу заплащане по ценоразпис на фирмата за дялово разпределение.
  • Ако фирмата за дялово разпределение не отчете показанията на уредите заради неосигурен достъп, на абоната се начислява служебен разход на енергия, който води до доплащане в изравнителната сметка.
  • Клиентите, които имат дори един уред с недистанционно отчитане (разпределители/апартаментни топломери или водомери за топла вода), трябва да осигурят достъп до имота, включително и там, където отоплителните тела не се използват или са свалени.
  • Всеки може да направи рекламация и да заяви допълнителен  отчет в срок до 31 август.
  • Евентуалните корекции след допълнителния отчет променят изравнителните сметки на всички в сградата.

Източник: СЕГА

Подобни публикации

Back to top button