Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини
Популярно

България се готви за трудни коалиционни преговори след пети неуспешни избори

Анализатори и избиратели се притесняват, че сложните резултати от изборите в неделя могат да означават, че ще трябва да гласуват отново по-късно тази година.

БЪЛГАРИЯ: Шестите парламентарни избори в България не успяха да излъчат ясен победител, което доведе до продължителни и предизвикателни коалиционни преговори. Според ранните резултати прозападен реформаторски съюз, воден от “Продължаваме промяната”, е получил 24,9% от гласовете, докато блок, воден от дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, е получил 26,5%.

Националистическата партия “Възраждане”, която подкрепя руския президент Владимир Путин в конфликта в Украйна, е на трето място с 14,4% от гласовете. На четвърто място е Българската социалистическа партия (БСП) с 9%, следвана от етническата турска ДПС с 13%. Целевата дата на България за приемане на еврото беше отложена, а законопроект за бюджета все още не е приет заради политическо противопоставяне между двата големи блока.

Анализатори и избиратели се притесняват, че сложните резултати от изборите в неделя могат да означават, че ще трябва да гласуваме отново по-късно тази година. Заради несигурността за България също беше трудно да получи помощ от ЕС, за да се възстанови от пандемията.

ГЕРБ е обвинявана от Народната партия и нейните съюзници “Демократична България” (ДБ), че председателстват широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на ЕС по време на десетгодишния им мандат. Борисов е разглеждан като потенциално решение на растящата инфлация и геополитическите притеснения, но ПП/ДБ дисквалифицира партньорство с него. И Борисов, и 42-годишният ръководител на Народната партия, завършил Харвард, Кирил Петков подкрепят запазването на проукраинската позиция на България в конфликта, въпреки че България е член на НАТО със силни исторически и културни връзки с Русия.

През последните две години президентът Румен Радев избра технократски служебни правителства. Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени на 6 април. Радев планира да покани лидера на партията, получила най-много гласове, да започне разговори за съставяне на коалиция.

Източник: Transcontinental Times

Подобни публикации

Back to top button