Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Басните на Езоп: Древногръцки истории с важни уроци

Басните на Езоп са едни от най-известните истории с морални уроци в историята и много от приказките се използват за насочване на децата по отношение на морални теми и житейски уроци.

Преподаването на морални уроци на децата от ранна възраст несъмнено е целта на много родители, но може да е трудно да седнете на децата, за да ги научите за такива абстрактни понятия.

Въпреки това, забавните истории, които помагат на децата да разберат етичните концепции по начин, който могат да разберат, са полезни инструменти за създаване на силна морална основа при малките деца.

Поради тази причина хората през вековете са разказвали на децата си древногръцките истории, приписвани на роб, живял в Гърция преди хилядолетия.

Смята се, че са написани около 620 до 564 г. пр.н.е., басните на Езоп, известни като “Езопика” на старогръцки, са приписвани на роб на име Езоп, който е известен със способността си да разказва истории.

Grecian Delight подкрепя Гърция
Докато истинската самоличност на автора е неизвестна, учените смятат, че много от историите вероятно са били предавани устно в продължение на векове, преди да бъдат записани писмено.

От древността, през Средновековието до наши дни, басните на Езоп са приветствани като важни приказки, които илюстрират значителни морални уроци по начин, който е лесен за разбиране от всички.

Басните на Езоп, популярни в цялата история
Всъщност басните са толкова популярни, че когато печатната преса става широко разпространена и книгите започват да се разпространяват по целия свят, басните на Езоп са сред първите книги, отпечатани в много страни.

Първият път, когато басните на Езоп са отпечатани на английски език, е през 1484 г., но скоро след това следват и много други печатни издания.

През цялата история различни разказвачи добавят свои собствени приказки към корпуса на басните на Езоп, но ръкописи на старогръцки и латински от древността показват кои от историите са оригинални.

Въпреки че много учени смятат, че басните вероятно са били предназначени за възрастни в древността, тъй като много от темите засягат теми от религията и политиката, историите оттогава са се превърнали в основни приказки, разказвани на деца по целия свят.

Те често включват интересни герои, особено животни, и завършват с морален урок, който може да се приложи към много аспекти на живота, което прави басните на Езоп чудесен избор за четене на деца.

Някои истории, които са добре познати по целия свят, като приказките за костенурката и заека, мравката и скакалеца, лисицата и гроздето и гъската, която снася златни яйца, всички идват от басните на Езоп.

Подобно на басните на Езоп, редица гръцки митове също илюстрират важни понятия относно морала, етиката, честността и уважението към малките деца.

И в двата случая знанията и мъдростта на древните гърци могат да бъдат предадени на младите хора, което им позволява да развият силно чувство за морал.

Източник: Greek Reporter

Подобни публикации

Back to top button