Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Здраве
Популярно

Хълцането – защо възниква и как можем да го спрем?

Хълцането може да възникне поради набор от причини, но има научно доказани методи, с които да се отървем от него.

Внезапното хълцане се получава, когато диафрагмата ни се свие –  това води до непреднамерени вдишвания на въздух и затваряне на гласните звуци, което издава характерния за хълцането звук.

Нежеланото свиване на диафрагмата може да бъде причинено от няколко възможни фактора.

Скоростното хранене може да разшири стомаха бързо, което да въздейства на диафрагмата. Същият ефект може да се получи и чрез яденето на твърде големи порции храна.

Пиенето на газирани напитки или алкохол също може да причини хълцане. Газираните напитки раздуват стомаха с газ, което може да раздразни диафрагмата, а алкохолът може да измени нормалното състояние на диафрагмата.

Разтягането на стомаха може да възникне и когато вдишаме твърде много въздух. Прекалено бързото ядене е един възможен причинител, но този ефект може да се получи и при дъвчене на дъвка.

Внезапният стрес е друг възможен причинител на хълцането. Диафрагмата се регулира частично от френичния нерв, който свързва мозъка с белите дробове и диафрагмата. Когато изведнъж се изплашим, шокът може да подейства за дразнене на нервната система и свиване на диафрагмата.

Възможни са няколко начина да се премахне ефективно хълцането.

Задържането на въздух е един от популярните методи. Съществуват няколко начина да се задържи дъха – за 10-20 секунди, след което бавно да се издиша. Бавното издишване е ключово, защото чрез него се активира диафрагмата.

Заемането на определени позиции също може да помогне за хълцане. Седналата поза, при която коленете са прегърнати до гърдите е подходяща, защото чрез нея се оказва натиск върху диафрагмата, който може да спре внезапното свиване.

Яденето на определени храни може да активира вагусния нерв, което да подейства за спиране на хълцането. Малко количество гранулирана захар задействат блуждаещия нерв, защото те са по-трудни за преглъщане и стимулират мускулите в гърлото.Експерти от Харвард дават и като препоръка изплезването на езика. Когато изплезим езика си, се активира назофаринксът, което може да спре хълцането.

Друг метод е лекото придърпване на езика с пръсти.

 

Референции:
Golden, T. Can stress trigger hiccups? https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/can-stress-trigger-hiccups

Източник: Puls.bg

Подобни публикации

Back to top button