Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Здраве
Популярно

Как може да избегнем преяждането по време на Коледа?

През последният месец от годината започваме подготовката за Коледните празници. Те са едни от най-големите християнски празници, най-чаканите, с най-препълнените трапези. Духът на Коледа е навсякъде около нас. Но, освен прекрасно настроение, комфортната обстановка и компанията на семействата ни, на трапезата присъстват изобилия от храна и напитки, което ни носи и прекалено много вреди и разходи.

Много хора се оплакват, че напълняват по време на Коледните празници. В менюто присъстват изобилия от сладки изкушения, тесто, бонбони, снаксове и др. Проучвания доказват, че тези качени килограми много бавно могат след това да бъдат свалени. Колкото по-разнообразна храна има на трапезата, толкова повече и ядем. Направени са научни тестове, при които са използвани две купи с бонбони. Едната била с един вид шоколад, а другата с различни видове. Тази от втория вид е била по-предпочитаната и е свършвала по-бързо. Естествено, това разнообразие не е само по Коледа, а и през цялата година. Стомахът ни е мускулест кух орган, който е с големината на юмрук, когато е празен, и разширяващ се след прием на храна, но нека не злоупотребяваме с това негово качество.

Как може да избегнем преяждането по време на Коледа?
  1. Когато купуваме по-малко храна от необходимото и сготвим по-малко ястия.
  2. Трябва да ядем тези храни, които ни носят наслада, а не да препълваме чиниите и да се опитваме да ги доизяждаме, без да ни е приятно.
  3. Човек първо се храни с очите. Още една причина за преяждането е храната, която виждаме около нас. Трябва да се опитаме да се храним според това дали сме гладни или не сме, а понякога може да сме жадни, а не гладни.
  4. Залъгваме се, когато си казваме „Ще изям една хапка от това, после една хапка от това…”. По този начин ние можем да приемем повече калории, отколкото ни е необходимо. Консумирането на сладка храна може до доведе до качване или спадане на кръвната захар. Това може да ни накара да ядем повече от нормалното. Нормално е да имаме закуска, обяд, вечеря и 2 междинни хранения.
  5. По време на Коледа всеки от нас обича да релаксира пред телевизора, докато гледа филми и обикновено си хапваме нещо докато гледаме. По този начин също може да не успеем да контролираме калориите си. В менюто ни трябва да присъства по-малко пакетирана и вредна храна, която е и по-лесна за хапване, докато гледаме или просто си почиваме с книга в ръка.

Източник: Пулс.бг

Подобни публикации

Back to top button