Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Какво се знае за откритата картина на Полък?

Прокуратурата води разследване, свързано с картина на Джаксън Полък

Картината на Джаксън Полък, открита у нас била рисувана през 1949 година, твърдят запознати с разследването. Предоставена е на експерти от Националната художествена галерия, според които трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се разбере дали е оригинал. От прокуратурата съобщават, че за момента няма данни тя да е регистрирана и идентифицирана и това предстои да се изясни от разследването.

Според източници от гръцките разследващи окончателните експертизи дали картините открити в южната ни съседка и у нас са оригинали или копия все още се очакват. Оказва се обаче, че картина на Полък, която не е включена в каталог, е малко възможно да има.

“Значи това е почти невъзможно, да не кажа, че граничи с абсурда. Няма картина на Полък, която да не се знае къде и коя е. Това е все едно да кажете, че е намера нова картина на Ван Гог до сега неизвестна. Няма такова нещо. Всичко е в каталози, всичко си има номер”, каза за БНТ Игор Марковски.

Според гръцки медии разследването е за крадени картини, а конкретно тази на Полък е направен опит да бъде продадена у нас.

“Ако се открадне картина на Полък, тя няма къде да се пласира. Освен ако няма поръчка от някой заблуден, който иска да има Полък и да я откраднат, защото тя ще струва много малко. Тъй като цената на картините на Полък обикновено са в милиони”, каза Марковски.

Интересът към картините на Полък буквално избухва в Съединените щати още в края на 40-те години на 20-ти век, когато художникът е още жив.

“Това е американски художник, изключително модерен, който е новатор в ония години. Това е веднага след войната, когато пък изкуството придобива един съвсем друг характер. Започват да се търсят нови измерения в изкуството. Започва да се отрича класицизмът дори и в Америка, която е люлката на модерното изкуство. Полък изведнъж се появява от никъде, от нищото. Това е авторът, който започва да прави картини чрез впръскване на боя върху платно, чрез изливане на боя, чрез посипване на боя. Качва се на едни стълби и започва да рисува от там на големи платна. Абсолютно неразбираемо, абстрактно е дори неговото изкуство. Мнозина биха казали “това е цапаница, моят котарак ще нарисува тази картина”, но в Америка той има смелостта да направи това нещо”, казва Марковски.

Полък страда от алкохолизъм, именно пиян се качва зад волана и загива в катастрофа едва на 44 години. След смъртта му цената не неговите картини скача, а творбата му “Картина номер 5. 1948” е продадена на търг за космическите 140 милиона долара през 2006 година.

“След неговата смърт, много по-късно, 80-те години се създава една фондация “Красна Полък”. Стипендиант на тази фондация е български художник, Едмонд Демирджиян, той почина. Едмонд Демирджиян става стипендиант на Полак – фондацията”, обяснява Марковски.

Твърди си, че картината на Полък намерена у нас може да се продаде за 50 милиона евро. Според експерти в България няма кой да даде толкова пари, особено за краденаа картина, която след това не може да се продаде. В световните аукциони, обаче българско присъствие има. На предстоящ търг на Сотби се предлага картина, собственост на българин, която е от италианския майстор Себастиано Галеоти, творил през 17 – 18 век.

Източник: БНТ

Подобни публикации

Back to top button