Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини
Популярно

Какво вдига цените на офис наемите в София?

Пазарът на бизнес сгради в столицата е активен, а нови сделки се очакват в края на годината

Качеството и удобството идват със своята цена. Така Йордан Кръстев, управител на Business Park Sofia, обобщи ситуацията на пазара на бизнес сгради в София. Накратко: офисите стават все по-модерни и съобразени с екологичните изисквания, но и цените им растат.

Кръстев взе участие във форума Office Investments & Workspace 2023, организиран от “Градът медиа груп”, който се проведе днес в София. Той, както и другите участници в събитието, са на мнение, че пропастта между модерните и остарелите офис сгради в София, става все по-голяма. И много от офисите вече не отговарят нито на изискванията на наемателите, нито на съвременните ESG концепции.

В същото време се забелязва и тенденцията все повече бизнеси да поставят качеството на една бизнес сграда пред нейната цена. Пълната трансформация на офис сградите в столицата обаче е труден и много скъп процес, който едва ли скоро ще приключи и за който е трябвало да работим по време на двете COVID години, когато всичко се е движело на „забавен каданс“.

Повечето сгради в София не отговарят на съвременните изисквания – нито на бизнеса като наематели, нито на техните служители. За да се преобразуват, трябват средства. Финансирането става все по-скъпо. Банките също са предпазливи, когато оценяват нови проекти и мисля, че ще е много трудни, специално на софийския пазар, да се запълни тази пропаст и да се модернизира офис пазара“, каза Асен Лисев, изпълнителен директор на Браво Пропърти Фонд (АДСИЦ).

Повишаване на наемите

В случай че се запази тенденцията бизнес активността да расте, а свободните площи да намаляват през цялата 2023 г., каквито са прогнозите на експертите, се очаква наемите на офисите в София да се повишат. Без обаче да дават прогнози с колко точно.

От друга страна, инвеститорите признават, че за да отговорят на всички ESG изисквания, както и да се съобразят напълно с желанията на наемателите – за повече пространство, интересен интериорен дизайн, атрактивна локация – единствено през наемните нива могат да възвърнат инвестицията си.

Процентът свободни площи продължава да пада и това ще окаже влияние на цените на наемите в София. Няма и нови разрешителни за строеж. Очакваме голям спад на свободните площи“, казва Христо Андонов, управляващ директор на Avaland Real Estate.

Въпреки това активността на офис пазара в столицата през първите три месеца на година е висока, а очакванията са тя да се задържи такава до края на годината. Като нови сделки вероятно ще се сключват през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. Бизнесът отчете и изключително голям интерес от страна на чуждестранни компании към България и припомниха, че дъщерна компания на Mercedes-Benz нае офис в София.

Офис концепцията

След отминаването на COVID офисите се промениха напълно. Компаниите работят основно по три модела – напълно дистанционна работа, хибриден модел и основно от офис сградата. В зависимост от сферата, в която е заета компанията, се избира и моделът на работа. Това, което обединява всички бизнеси обаче, е желанието им да направят толкова атрактивен физическия офис, с който разполагат, че да накарат все повече от служителите да предпочетат него пред работата от вкъщи.

В тази посока са и усилията на инвеститорите, които трябва да създадат сграда, която не само да отговаря на последните тенденции, но и да ги изпреварва, защото онези сигурни времена за бизнеса, в които се знаеше до сантиметър колко офис сгради са необходими, отдавна са в историята.

Челен сблъсък с бюрокрацията

Инвеститорите в офис сгради се оплакаха и от местната администрация, която според тях наказва бизнеса с високата такса “Смет”.

Такса “Смет” е наказание за инвеститори, които инвестират в модерни сгради. Защото тези, които са по-зелени, плащат повече“, каза Лилия Кръстева, Country Head Bulgaria, Ceres Management Services, управляваща Sofia Airport Center.

Въпреки всичко обаче тя е на мнение, че инвестицията в супермодерна бизнес сграда си заслужава, като дава за пример Sofia Airport Center, която е построена преди 13 години и днес е една от най-модерните в града.

Източник: Economic.bg

Подобни публикации

Back to top button