Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаПрепоръчани
Популярно

Казусът с възстановяване лифтовете на Витоша: Кметът дава, законът – не дава

Два члена в Закона за горите (чл. 73 и чл. 74) са в основата на този конфликт на интереси“, казва Ян Калчев, изпълнителен директор на „Витоша ски“ АД

Съществуват ли законодателни пречки за възстановяване на лифтовете на Витоша или не? Според Марта Георгиева, общински съветник от „Демократична България“, този спор е разрешен с твърдо становище на кмета и главния архитект на София, че такива пречки няма, съобщи Евронюз България. От своя страна, Ян Калчев, изпълнителен директор на „Витоша ски“ АД, посочи два члена от Закона за горите, които по неговите думи възпрепятстват модернизацията на съоръженията.

„Имаше такъв спор: дали има нужда от законодателни промени, за да бъдат възстановени съоръженията на Витоша от техния собственик „Витоша ски“ АД. И преди няколко години, след огромен натиск – и от гражданското общество, и от природозащитната общност, и от нас като политическа формация, този спор беше финално разрешен. Имаше среща през 2022 година между кмета Фандъкова и главния архитект на София – с твърдо становище, че няма законодателни промени, които да пречат. И че лифтовите съоръжения трябва да бъдат възстановени“, припомни Марта Георгиева.

Кметът Фандъкова пое ангажимент, издаде заповед за реконструкция на Княжеския и Драгалевския лифт. И за съжаление сега се повтарят опорките на този недобросъвестен приватизатор на тези съоръжения, който от години отказва да ги ремонтира, възстанови и модернизира.

„Аз мога да отговоря конкретно с проблемите, които са продиктувани от Закона за горите и от Плана за управление на Витоша. Два члена в Закона за горите (чл. 73 и чл. 74) са в основата на този конфликт на интереси“, отговори Ян Калчев, изпълнителен директор на „Витоша ски“ АД.

Член 73 постановява, че новите стъпки на лифтовете и влековете могат да бъдат изключени от горския фонд. Но спрямо член 74, изключването на земи от горския фонд, когато имат статут на публична държавна собственост, може да бъде само за обекти, които са държавна собственост.

Изобщо, в Закона за горите и в Плана за управление на Витоша, от една страна се стимулира изграждането на нови съоръжения, от друга страна се забранява, смята Калчев.

Източник: Факти

Снимка: “Труд”, Пламен Стоименов

Подобни публикации

Back to top button