Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Латвийската airBaltic започва полети между София и Рига от 2024 г.

Те ще се изпълнават три пъти седмично в периода от 2 май до 26 октомври, а билетите започват от 79 евро в посока

От следващата година София ще има директен достъп до още една балтийска столица, тази на Латвия. От 2 май 2024 г. латвийската авиокомпания Air Baltic Corporation AS, позната като airBaltic, стартира директни полети между българската столицата и Рига. Те ще са три пъти в седмицата – вторник, четвъртък и събота, до 26 октомври, съобщиха от оператора на летището в София “СОФ Кънект”.

Билетите са вече в продажба на сайта на компанията, а цените започват от 79 евро в посока. Полетите между българската и латвийската столица ще са с продължителност 2 часа и 30 минути и ще се извършват с Airbus A220-300, който има капацитет до 160 места (през юни тази година българската “България еър” получи първия от общо пет нови самолета от този модел).

Латвийската airBaltic е създадена през 1995 г., като днес е с 98% държавна собственост. Може да бъде определена като хибридна авиокомпания, тъй като комбинира най-доброто от традиционните превозвачи и нискотарифните авиокомпании. Предлага евтини билети в своята мрежа, както и такива за трансферни полети. Лети по над 100 направления в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Кавказкия регион, като това е първата ѝ в България. За компанията работят повече от 2300 души, а флотата ѝ се състои от 42 самолета Airbus A220-300, правеща я една от най-младите в Европа.

Устойчивостта е сред основните ценности на airBaltic и авиопревозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33% в сравнение с 2008 г., като е модернизирала на флотата си и оптимизирала процедурите при кацане.

В началото на годината от управляващото летище Бургас дружество “Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт” оповестиха, че през 2023 г. airBaltic стартира полети между морския град и латвийската столица. В момента между София и Рига не лети нито една авиокомпания. Няма директни полети и от останалите международни летища в страната – тези в Пловдив и Варна. От столицата и тези летища връзка с латвийската столица е възможна единствено с прекачвания в различни точки из Европа или Бургас, но полетите са налични на сайта на авиокомпанията до средата на този септември.

Още дестинации

Заедно с полетите от Рига до София латвийската авиокомпания пуска редовни полети до още 10 дестинации, като по-голямата част от тях са други балкански столици – Тирана (Албания, която е все по-желана за почивка от редица пазари), Скопие (Северна Македония), Любляна (Словения), Кишинев (Молдова) и Прищина (Косово). Останалите нови полети са от Рига до Аликанте в Испания, както и от Талин (Естония) до Билунд (Дания) и единственото международно летище на Малта, това в градчето Лука, на 4 км от столицата Валета. Не на последно място отново от следващия май стартират полети между Вилнюс в Литва и втория по големина полски град Краков. Последният полет е отново от Рига и лети до Амстердам (Нидерландия), но преди това ще каца и в литовския курортен град Паланга.

Текстът е променен в 14:55 на 31 август като е добавена информация, че от Бургас в момента се изпълняват полети до Рига от същата авиокомпания.

Източник: Капитал

Подобни публикации

Back to top button