Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

“Левицата” ще пази съветския паметник с палатков лагер

Представители на коалиция „Левицата!“, сред които бившият омбудсман и председател на парламента Мая Манолова, направиха малък палатков лагер “в защита на Паметника на Съветската армия в София”.

Процедурата по преместването на паметника от центъра на София беше задействана миналата седмица. На 3 август областният управител на София Вяра Тодева е поискала от столичния кмет Йорданка Фандъкова документи за паметника и е изпратила и запитване дали скулптурите може да бъдат приети в Музея за социалистическото изкуство. Ден по-рано Министерският съвет взе решение монументът в София да се превърне от публична в частна държавна собственост.

Четири палатки и една шатра бяха разпънати пред паметника в сряда. От “Левицата” позираха със снимки на подобни паметници в други европейски държави, сред които Будапеща, Берлин и Варшава, които все още не са бутнати.

След началото на войната на Русия срещу Украйна в Източна Европа започна събаряне на паметници на Съветската армия. Бяха съборени монументи в Латвия, Полша, Естония и други страни

Мая Манолова и другите от Левицата позират със снимки на подобни паметници в други европейски държави.
Мая Манолова и другите от Левицата позират със снимки на подобни паметници в други европейски държави.

„Войната на десницата срещу историята преди местните избори ескалира. Това е жалка война на хората, които нямат аргументи и решения за проблемите днес, които нямат визия за бъдещето и които се опитват да осквернят, поругаят и демонтират историята“, каза в сряда Манолова.

По думите ѝ палатковият лагер ще остане пред паметника, докато не премине опасността от неговото премахване.

Против демонтажа на паметника се обявяват и от БСП и “Възраждане“. Костадин Костадинов написа във Фейсбук, че има информация, че в тъмните часове на денонощието в сряда властите ще се опитат да свалят паметника. Затова симпатизантите на “Възраждане” ще отидат пред монумента в 19 часа.

На 9 март Столичният общински съвет гласува за предложението за преместването на монумента.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) каза сутринта в сряда пред БНТ, че този въпрос е решен и затворен. “Ние сме възложили на главния архитект да обяви международен конкурс, за да могат гражданите на София да решат, съобразно предложенията, които ще получим от най-добрите архитекти в света, в какво да се превърне това пространство”, съобщи Георгиев.

Кметът на район Средец Трайчо Трайков написа във фейсбук профила си, че държавата в лицето на Областния управител ще поеме цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община.

 

Паметникът на Съветската армия в София е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат. След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим.

Източник: Свободна Европа

Подобни публикации

Back to top button