Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Милиони от оценки на имоти

4,2 млн. лв. спечелила София от нови оценки на имоти за продан

4,2 милиона лева е спечелила София от сделки с общински имоти, върнати за преоценяване през последните 4 години. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на последното заседание за сезона.

През този мандат заедно с колегата Стефан Марков сме върнали в общинския съвет над 150 сделки за повторни оценки. Над 4,2 млн. лева са спечелени доказано, каза Георгиев. Така той отговори на колегите си Борис Бонев и Бойко Димитров, че общински имоти се продавали на цени, по-ниски от пазарните.

Бонев, който ще поведе листата за общински съветници на ПП-ДБ и “Спаси София”, дори видя саботаж – от ГЕРБ се засилили в края на мандата и “връзват ръцете на следващото управление”, защото на последните заседания на СОС минали 120 доклада за разпореждане с общинско имущество.

Напрежение между Георгиев и Бонев се породи и заради къпалнята “Мария Луиза” и кой е виновен за исканията на Румен Гайтански. Бизнесменът, който е основният ѝ собственик, е поискал от общината 24 имота, срещу които да я върне на София. Георгиев обяви, че откуп общината няма да дава за сделка, която е направена “мутренски” по времето на Стефан Софиянски. Бонев пък е впечатлен от списъка с имотите из целия град, който Гайтански пратил, за да размени за къпалнята и заподозря, че някой от общината ги е подал. Съветникът предложи вариант за излизане от ситуацията – къпалнята да се обяви за паметник на културата с решение на ресорния министър, за да падне цената ѝ.

През февруари лично предупредих, че Бонев падна във вълчия капан, като пръв предложи след сечта в Борисовата градина да изкупим къпалнята “Мария Луиза”. Ние имаме много ясна позиция – схемата от преди 20 години няма да бъде осребрена, докато ние отговаряме за града, успокои Георгиев.

В четвъртък съветниците се събраха за последно преди лятната ваканция и си бяха поставили 155 точки.

Една от тях бе за спирането на строежа на блок в столичния квартал “Мусагеница” на Петьо Блъсков, срещу който 4 месеца всеки ден жители на района протестираха и блокираха движението по булевардите “Г. М. Димитров” и “Драган Цанков”. Решението мина единодушно и така издателят няма да построи блок върху 5000 кв.м. Зелената площ ще се запази, което е част от проект за спасяване на още 15 градинки в “Младост”.

Нещо безпрецедентно се случва – обединени политически групи бяхме на среща с гражданите. Проучихме имоти, анализирахме ги, водихме преговори, имахме предложени оценки, с колегите от всички партии водихме преговорите, за да договорим наистина добри условия за софиянци и да спасим градинката пред блок 101 и решим този проблем, коментира шефът на СОС, след като решението мина. Инвеститорът ще бъде компенсиран с друг общински имот на бул. “Ал. Малинов”, но ще трябва да доплати 830 000 лева заради разликата в цената.

Съветниците решиха окончателно и за връщането на нощния градски транспорт. До края на октомври ще тръгнат първите две линии: “Младост” – “Люлин” и “Студентски град” – “Обеля”, а до 31 декември трябва да се върнат и N3 и N4. Цената на билета ще е 2 лева, но услугата е включена в годишните карти, както и в тези за 24 и 72 часа.

СОС прие и допълнение на наредбата за зелената система, според която новите големи паркинги ще трябва да бъдат озеленявани. Значително скачат и глобите за късане и унищожаване на растителност. 100 лева ще е за унищожаване на квадратен метър тревни площи, от 100 на 300 лв. се увеличава наказанието за късането на сезонни цветя. За рози до 5 г. е 50 лева, а за по-старите – 100.

Засилва се контролът при премахването на растителност. Случаят с “Мария Луиза”, когато безразборно бяха премахнати десетки дървета, даде повод да се заложи много ясен механизъм, при който разрешението за премахване да влезе в сила едва след влизане в сила на разрешението за строеж, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button