Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Екология
Популярно

Над 400 учители, директори и експерти участваха в образователното събитие “Добрите практики на фокус”

Над 400 учители, директори и образователни експерти участваха в тазгодишното издание на образователното събитие “Добрите практики на фокус”, което се състоя в края на април в столицата. Това съобщиха организаторите фондация “Заедно в час” и образователния сайт prepodavame.bg.

Арт терапевтично студио за подобряване на емоционалните компетентности на учениците; проектно базираното обучение за отбелязване празниците на различни етноси в училище и развиване на толерантност между учениците; ученическо портфолио по биология за развиване на научна грамотност, краткосрочна памет и мотивация; и всеобхватна училищна стратегия за екологично образование и развиване на осъзнатост за глобалните предизвикателства, свързани с климатичните промени. Това са образователните практики, които тази година бяха оценени най-високо в конкурса “Добрите практики на фокус”. За втора поредна година конкурсът събира, описва и популяризира добри примери от работата на учителите в България.

Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури от над 40 души. В критерия за избор те търсят практиките, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците.

“Много често говорим какво не се случва в българските класни стаи, какво трябва да се промени и поправи. Това създава грешното впечатление, че не се случват смислени и вдъхновяващи неща. С “Добрите практики на фокус” искаме да покажем именно колко много ресурс и потенциал има в училищата в страната. Получихме много добри примери, които – вярваме, ще са полезни за учители от други училища – да намерят вдъхновение, да намерят съмишленици и да търсят нови възможности да бъдат още по-полезни на своите ученици”, коментира Борислава Данева, основен организатор на събитието от фондация “Заедно в час”.

Освен награди на журито бяха връчени и награди на публиката и допълнителни специални награди на част от партньорите в събитието. Всяка отличена практика получава индивидуален абонамент за сайта prepodavame.bg. Абонаментите са нов инструмент в подкрепа на учители и цели училищни екипи, които търсят начини да повишават квалификацията си и да намират най-интересните и качествени материали за преподаване и вдъхновяване на учениците си.

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, учители от цялата страна имаха възможност се включат и във важна дискусия за това как се осигурява качествено образование на всички ученици с участието на Анелия Андреева от Националния инспекторат по образование, представители на Световната банка и образователни експерти.

След дискусията участниците във форума черпиха от опита на д-р Рима Шор – ръководител на педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк. Тя вдъхнови присъстващите с лекция “Овластяване на учителите”, посветена на силата и въздействието на учителската работа. Тя направи и две практически работилници, свързани със стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и адаптирането на добри практики от други места.

Освен от международния гост учителите на форума учиха с преживяване още през практически работилници, подготвени от учители от София, Варна, Стара Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево.

По време на форума имаше специално образователно изложение, както и специални работни сесии с Microsoft Dream Space, образователната игра Барабар на сдружение “Възможности без граници”, “Образование без граници”, “Арте Урбана Колектив”, Технократи и др.

Партньори на събитието са Националният инспекторат по образованието, Сдружението на директорите в средното образование в България, Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, Регионалното управление на образованието – София- град, Центърът за творческо обучение, Ardes.bg, издателство Klett България, Escreo и Storytel. Медийни партньори на събитието са НПО-портал, Капитал Кариери, Българска наука, Уча в Пловдив, вестник “АзБуки” и “Сега”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button