Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноТОП новини
Популярно

Най-щастливите страни в света за 2023

Има причина за оптимизъм в последния доклад за световното щастие. От една страна, доброжелателството е с около 25% по-високо, отколкото беше преди пандемията. “Доброжелателството към другите, особено помощта на непознати, която се повиши драстично през 2021 г., остана висока през 2022 г.”, казва Джон Хелиуел, един от авторите на World Happiness Report, в интервю за CNN.

А глобалното щастие не е понесло удар през трите години на пандемията от Covid-19. Оценките на живота от 2020 до 2022 г. са “забележително устойчиви”, се казва в доклада, като глобалните средни стойности са основно в съответствие с трите години, предхождащи пандемията.

“Дори през тези трудни години положителните емоции остават два пъти по-разпространени от отрицателните, а чувствата на положителна социална подкрепа са два пъти по-силни от тези на самотата”, каза Хелиуел в прессъобщение.

Докладът, който е публикация на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, се основава на данни от глобални проучвания на хора в повече от 150 страни. Страните са класирани по щастие въз основа на средните им оценки на живота през трите предходни години, в този случай 2020 до 2022 г.

Докладът, който беше публикуван в понеделник, идентифицира най-щастливите нации, тези в самото дъно на скалата на щастието и всичко между тях, плюс факторите, които водят до по-голямо щастие. 20 март е Международният ден на щастието, ден, определен от Организацията на обединените нации, който отбелязва своята 10-та годишнина през 2023 г.

Сенатски площад Хелзинки, Финландия
Финландия е No1 по щастие за шеста поредна година.

Шестгодишна победна серия за най-щастливата нация в света

За шеста поредна година Финландия е най-щастливата страна в света, според класацията на World Happiness Report, базирана до голяма степен на оценките за живота от световното проучване на Gallup.

Скандинавската страна и нейните съседи Дания, Исландия, Швеция и Норвегия се представят много добре по отношение на мерките, които докладът използва, за да обясни своите констатации: продължителност на живота в добро здраве, БВП на глава от населението, социална подкрепа, ниска корупция, щедрост в общност, в която хората се грижат един за друг и свобода да вземат ключови житейски решения.

Но тъй като не можем всички да се преместим във Финландия, има ли нещо, което други общества могат да научат от тези класации?

“Дали правят неща, които ни се иска да бяхме виждали преди и можем да започнем да правим? Или е нещо уникално в техния климат и история, което ги прави различни? И за щастие, поне от моя гледна точка, отговорът е първият”, казва Хелиуел, който е почетен професор във Ванкувърското училище по икономика към Университета на Британска Колумбия.

Възприемането на цялостен поглед върху благосъстоянието на всички компоненти на обществото и неговите членове води до по-добри оценки на живота и по-щастливи страни.

“Целта на всяка институция трябва да бъде да допринесе с каквото може за благосъстоянието на хората”, се казва в доклада, който включва отчитане на бъдещите поколения и запазване на основните човешки права.

Израел се изкачва до номер 4 тази година от класацията си No9 миналата година. Холандия (No5), Швейцария (No8), Люксембург (No9) и Нова Зеландия (No10) допълват топ 10.

Австралия (No12), Канада (No13), Ирландия (No14), САЩ (No15) и Великобритания (No19) влязоха в топ 20.

Литва влиза в топ 20 по щастие.
Литва, с главния площад в Каунас на снимката, влезе в топ 20 в последния Световен доклад за щастието.

Докато същите страни са склонни да се появяват в топ 20 година след година, тази година има нов участник: Литва.

Балтийската държава се изкачва стабилно през последните шест години от номер 52 през 2017 г. до номер 20 в последния списък. А останалите балтийски страни, Естония (No31) и Латвия (No41), също се изкачват в редиците.

“По същество това е същата история, която се разиграва в останалата част от Централна и Източна Европа”, каза Хелиуел.

Страните в тези региони “вероятно са нормализирали този преход след 1990 г. и се чувстват по-солидни в новата си идентичност” с течение на годините, каза той.

Франция изпадна от топ 20 до No21 в тазгодишния доклад.

Нациите се класират по-ниско по щастие

В дъното на класацията е Афганистан под номер 137. Ливан е с едно класиране по-високо под No136. Средните оценки на живота в тези страни са с повече от пет пункта по-ниски (по скала от 0 до 10), отколкото в 10-те най-щастливи страни.

Руската инвазия в Украйна постави и двете страни в светлината на прожекторите в световен мащаб с публикуването на доклада за 2022 г.

И така, къде стоят тези две нации, според последните проучвания?

Благосъстоянието в Украйна определено понесе удар, но “въпреки мащаба на страданията и щетите в Украйна, оценките на живота през септември 2022 г. останаха по-високи, отколкото след анексирането през 2014 г., подкрепени сега от по-силно чувство за обща цел, доброжелателство и доверие в украинското ръководство”, се казва в доклада.

Доверието в техните правителства е нараснало и в двете страни през 2022 г., се казва в проучването, “но много повече в Украйна, отколкото в Русия”. А украинската подкрепа за ръководството в Русия падна до нула.

В тазгодишната класация Русия е No70, а Украйна е No92.

В очакване на

Смущенията в пандемията предизвикаха много размисъл.

“Хората преосмислят житейските си цели”, каза Хелиуел. “Те казват: “Връщам се, но към какво се връщам? Към какво искам да се върна? Как искам да прекарам остатъка от живота си?”

Той се надява, че това “преминаване към по-ясно мислене за ценности и други хора” ще повлияе не само на фактори като кои работни места или училища избират хората, но и как те работят в тази среда.

“Всъщност не става въпрос за оценките или заплатата, а за сътрудничество с други хора по полезен начин. И разбира се, това е полезно за света, но целият смисъл на това изследване на щастието е, че то е добро и за хората, които го правят.

“С други думи, в крайна сметка се чувствате по-добре за себе си, ако всъщност се грижите за други хора, а не за номер едно.”

Най-щастливите страни в света за 2023 г.

 1. Финландия
 2. Дания
 3. Исландия
 4. Израел
 5. Нидерландия
 6. Швеция
 7. Норвегия
 8. Швейцария
 9. Люксембург
 10. Нова Зеландия
 11. Австрия
 12. Австралия
 13. Канада
 14. Ирландия
 15. Съединени американски щати
 16. Германия
 17. Белгия
 18. Чехия
 19. Великобритания
 20. Литва

Източник: CNN

Подобни публикации

Back to top button