Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за “тласкане към избори”

“Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат, а ако не се състави правителство как ще реализирате втория мандат – като търсене на широка подкрепа или правителство на малцинството”.

Това заяви президентът Румен Радев по време на вторите консултации с коалицията ПП/ДБ за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание преди връчването на първия мандат.

В президентската институция влязоха бившият премиер и бившият финансов министър, а понастоящем съпредседатели на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, Калина Константинова, акад. Николай Денков, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

Радев също поздрави ПП/ДБ за резултата им на изборите от 2 април с ясното съзнание, че второто място е изпитание за самата коалиция. Вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария модел на управление. Затова е важно обществото да знае докъде може да стигнете с политически компромис в най-важната задача – съставяне на редовно правителство възможно най-скоро, подчерта Радев.

Друга важна задача освен правителството, Радев посочи и законодателната дейност. Той запита коалицията ПП/ДБ какви са техните намерения в законодателството, като както по време на срещата си с ГЕРБ/СДС напомни, че са важни законите по ПВУ, Шенген и Еврозоната. Задачите пред парламента са сложни, многопластови, има наследени проблеми от предишни парламенти, изискват решаване, но трябва и време, изтъкна държавният глава. Румен Радев не пропусна да отбележи, че вече чул упреци от ПП/ДБ по негов адрес, че бързал с връчването на мандатите и тласкане страната към нови предсрочни парламентарни избори. Затова той запита ПП/ДБ кога виждат подходящото време за връчване на първия, втория и третия мандат.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че законодателната програма е с огромен приоритет за коалицията ПП/ДБ. Той повтори и политиките, които влизат в тяхната законодателна програма: реформа в правосъдната система, присъединяването на България в Шенген, влизането на страната ни в Еврозоната, законопроектът за разследване на главния прокурор и реформа в КПКОНПИ. Петков подчерта, че коалицията ПП/ДБ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ/СДС с първия мандат.

Коалицията обаче е готова да направи правителство с втория мандат. Това правителство ще бъде водено от стандартите и приоритетите, които Петков открои в законодателната програма.

Асен Василев е радостен, че една година по-късно и два цикъла избори отново се стига до законодателната програма и приоритети на последния редовен кабинет на четворната коалиция. Партиите вече разбират, че публичните финанси трябва да се управляват по начин, по който средствата да стигат до всички български граждани, а не до избрани такива. Съдебната реформа също вече събирала подкрепа с промяната в структурата на прокуратурата, открои Василев.

Ако вторият мандат отиде в ПП/ДБ, отново ще търсят консултации по политиките си. Времето дали е бързо или бавно зависело от това каква цел се гони. Целта на консултациите и на времето, което се дава е да се формира правителство, но оттам нататък политическата преценка трябва да е подчинена на това дали повече или по-малко време трябва да се отдели на голямата цел – редовно правителство, обясни Василев.

За Еврозоната и Шенген, въпреки някои трудности по пътя, реално се вижда подкрепа да бъде завършен процесът успешно, изтъкна Асен Василев. “Ние и ГЕРБ сме опоненти и ние смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната е различен, но при тези приоритети след два цикъла избори успяхме да намерим формула в парламента, за да може законите да бъдат приети. Дори опонентите могат и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени”, подчерта Василев.

Той добави обаче, че в изпълнителната власт няма как ГЕРБ и ПП да работят заедно. Заложената програма от предишния редовен кабинет е най-добрата за страната, похвали се Асен Василев и се заяде се “Възраждане”, които по думите му искали страната да се развива по друг път. Той самоизтъкна и че благодарение на ПП се отпушил парламентът.

Акад. Николай Денков добави, че новото Народното събрание постигнал цели 3в1 – избор на председател на парламента, поставяне на правилния дневен ред и сформиране на комисиите. Имаме нужда от три месеца при интензивна работа, за да успеем да постигнем така поставените цели в законодателството, настоя акад. Денков за повече време от държавния глава.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че е важно да се отбележи, че има консолидация в парламента за дневния ред на законодателния орган. Пълноценна съдебна реформа само на законово ниво не може да се реализира, посочи Иванов, според когото партиите също декларирали подкрепа за една такава реформа.

Христо Иванов отбеляза, че коалицията ПП/ДБ могат да поемат отговорност за управление на страната, но само с втория мандат. Това обаче не им пречило да работят с опонентите си в Народното събрание по определени задачи. Той настоя от държавния глава и малко повече време по отношение на законодателната програма.

Депутатът от ДБ Владислав Панев призова служебното правителство да внесе закон за държавния бюджет по-бързо.

Румен Радев увери, че служебното правителство ще внесе бюджет. Няма нужда се убеждаваме колко важни са законите, но ако не приемем законите губим исторически прозорец за пълноценна европейска ориентация, предупреди държавният глава. Въпреки мобилните на коалицията за повече парламентарно време, Радев напомни, че дал повече време в рамките на 48-то Народно събрание, за да могат да се приемат ключовите закони, да се състави правителство и да се успокоят страстите, но нищо от това не се случило. Времето на 48-то НС било употребено за разпитите на служебните министри, разкритикува президентът.

“Трябва да има време, но трябва да има коректни и ясни отношения. За тази игра, която провеждаме трябват двама партньори – парламентът и президентът. Задачите са изключително сложни пред този парламент – струпаха се и правителство, и бюджет, и важни закони. Разбирам, че трябва да има време, но трябва има и отговорно отношение. Ако не успеем да съставим правителство трябва да има ясно съзнание и отговорност, че се работи за законите, а не за еднолична и безконтролна власт, която ни най-малко я желая”, коментира още Румен Радев.

Симеон Янев

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button