Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини

Ръстът на БВП в София е сва пъти по-голям от този в останалата част на страната

Данните от доклада, обхващащ последните 20 години, бяха представени от Съвета за икономически анализи към МС

През последните 20 години българската икономика се движи на две скорости – София с 6 процента ръст на БВП годишно, докато останалата част от страната е с ръст 3 процента на БВП годишно – това каза пред журналисти в Министерския съвет Пламен Ненов, главен секретар на Съвета за икономически анализи към МС и автор на първата публикация на Съвета.

България има нужда от всеобхватна икономическа политика, която да си поставя чисто икономическа цел и да не се прави като борба със социалните неравенства в страната. Това може да стане с регионални политики, насочени към развитие на човешкия капитал, към услуги за малките и средни фирми, развитие на имотния пазар или пазара на индустриални площи. Помощ за местната икономика може да се оказва и с намаляване на административната тежест и строеж на инфраструктура, каза Пламен Ненов.

По тази линия в новия програмен период на ЕС вниманието е насочено извън София и по това имаме съгласие с Европейската комисия, каза служебният вицепремиер Атанас Пеканов при представянето на доклада. Парите от европрограмите ще дойдат, след като се направят нужните реформи и се приемат промените в нужните закони, допълни вицепремиерът, цитиран от БТА.

София е основен бенефициент на парите от еврофондовете, посочи Ненов. В трансферите от централния бюджет се наблюдава ускоряване към по-малките градове, но то не е съществено и не преодолява раздалечаващите се икономически фундаменти. Причината е, че в малките общини населението намалява по-бързо, каза Пламен Ненов.

България има много професори в сферата на икономиката, които публикуват на високо ниво, а създаването на този Съвет беше включено в Националния план за възстановяване и устойчивост, припомни Пеканов. Икономиката не е лесна наука, тя не дава отговорите на всеки въпрос, но ни помага да мислим за променящите се обстоятелства в света. Трябват ни емпирични факти и теории, които да обясняват тези факти и да ни казват защо нещата се развиват. Всички икономически модели са грешни, но някои от тях са полезни да си обясним света около нас, как да постигнем целите и да се ориентираме в един нелесен свят, посочи Пеканов. Картата на метрото например не ни дава всяка една улица в града, но ни помага да стигнем там, където искаме, каза Пеканов.

Източник: Business.dir.bg

Подобни публикации

Back to top button