Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

S&P: София повиши оценката си до „положителна“

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на София – от "стабилна" на „положителна“ поради подобрените перспективи за икономически растеж на столицата. Агенцията също така потвърди  дългосрочния кредитен рейтинг на София – "BBB"

 

Положителната перспектива отразява мнението на S&P Global Ratings, че икономическият растеж в София може да се подобри повече от очакваното благодарение на влизането на България в еврозоната, което се очаква през 2025 г. Допълнителни мерки за сигурност около училищата и детските градини в София “Присъединяването към еврозоната би подкрепило ръста на приходите и равнището на благосъстояние в града”, смятат от Агенцията. И допълват, че приемането на еврото би могло да разшири източниците на финансиране на града и да подобри достъпа му до капитали.

В съобщението на S&P Global Ratings се казва още, че София ще запази сравнително доброто изпълнение на бюджета благодарение на силната местна икономика, която подкрепя силния ръст на данъчните приходи. „Важното за мен и екипа на общината в следващите месеци е да работим усилено, за да оправдаем доверието, което ни се гласува, като направим нужните реформи и в търговските дружества, за да предоставяме по-качествени и ефективни услуги на хората на София. Заедно с Иван Василев, заместник-кмет по финансите, вече работим върху анализ на финансовите резултати, управленските практики и ефективността на търговските дружества. В следващите седмици ще споделим резултата и нашите препоръки към принципала им СОС.“

Според S&P Global Ratings, Агенцията би могла да преразгледа надолу перспективата до “стабилна” при по-слаби управленски практики като например тези, отнасящи се до дружествата в града, които са довели до увеличаване на рисковете до момента. Преразглеждане на перспективата на София до “стабилна” може да има и в случай, че бъде преразгледана перспективата и по отношение на България.

Изпълнението на политиките на новата администрация може да бъде възпрепятствано от структурни предизвикателства, смята Рейтинговата агенция. Агенцията счита управлението на София до момента за сравнително слабо в международен контекст, без дългосрочна видимост на финансовото планиране, и консервативно и счита, че изпълнението на капиталовите планове на града и надзорът над общинските дружества като цяло са слаби.

“Смятаме, че новата администрация на града, след изборите в края на октомври 2023 г., може да промени политиката, като се съсредоточи върху повишаване на ефективността,” казва S&P Global Ratings.

“Новият кмет Васил Терзиев, който е подкрепян от проевропейска коалиция, води кампания за подобряване на прозрачността и ефективността на общината и нейните дружества. Според нас това би могло да намали риска в някои от общинските дружества, които отдавна страдат от слаби финанси, включително изпитващото затруднения дружество “Топлофикация”. Въпреки това прилагането на политиката може да бъде бавно поради фрагментирания характер на Общинския съвет и институционалните предизвикателства в българския сектор на местното и регионално управление, поне в краткосрочен план”, се казва в анонса на S&P Global Ratings.

“София се възползва от благоприятната си икономическа позиция в сравнение с други градове. БВП на глава от населението в България остава скромно, докато производителността на труда в София е над два пъти по-висока от средната за страната. Освен това, увеличението на броя на населението и структурата на заетостта в София се развиват по-благоприятно, отколкото в България като цяло. Градът е административен и финансов център на България и има добре диверсифицирана икономика, базирана на услугите, включително местната фондова борса, големи банки и стабилен сектор на услугите,“ смята  S&P Global Ratings.

Източник: Столица.bg

Подобни публикации

Back to top button