Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

София въвежда забранени зони за тротинетки

Ще има ограничения и за паркиране край метростанции и детски площадки

Столична община ще се опита да регулира по-добре движението с тротинетки в града. Общината предлага нови правила за този транспорт, които предвиждат въвеждане на забранени зони за паркиране. Ще бъдат въведени и ограничения за движението през натоварени пешеходни зони.

Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Георгиев бе категоричен, че кметството не цели да воюва с този екологичен транспорт, а само да въведе повече ред.

Максималната скорост на движение с тротинетки ще бъде 25 км/ч, припомниха от общината. Ограничението вече съществува в закона за движение по пътищата, но общината предвижда да се въведе изрично задължение за софтуерно ограничаване на скоростта от фирмите, които ги предлагат. В столицата се дават под наем 2000 тротинетки, броят на лично притежаваните не е известен.

Новите правила предвиждат забрана на движението с тротинетки през паркове, градини, тротоари и пешеходни зони. В тези зони тротинетките ще се бутат. Ще бъде забранено и паркирането на тротинетки до метростанции, детски площадки, паркове, градини, входове. При входните алеи към парковете ще има обособени за паркиране места, като спиране извън тези зони ще води до продължаване на таксуването, обясни Георгиев. За 2 години по данни на КАТ в София са извършени 1600 нарушения с тротинетки, каза още Георгиев.

Източник: СЕГА

Подобни публикации

Back to top button