Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Здраве
Популярно

Защо имаме ниска кръвна захар след хранене?

Нивата на кръвната захар са особено показателни за здравословното състояние, поради което проследяването им е част от редовните профилактични прегледи. Трайно високите нива на захар в кръвта са свързани с риск от тежки усложнения, част от които и животозастрашаващи – диабетна кетоацидоза, тежка дехидратация, която е следствие от опитите на тялото да се отърве от излишната захар, трайни увреждания на очите, нервите, бъбреците и кръвоносните съдове.

Краткосрочното повишаване на нивата на кръвна захар е нормално и очаквано след хранене, ако консумирате храна, богата на въглехидрати, сладки храни или такива с висок гликемичен индекс. Организмът е така устроен, че при здравите хора панкреасът отделя инсулин в отговор на повишаването на глюкозата след хранене. Тя се абсорбира в различни клетки на тялото и нивата на кръвната захар падат до онези преди хранене.

Ако обаче захарта в кръвта не се преработи правилно поради твърде малко секретиран инсулин или поради резистентност към действието на инсулина в резултат на заболяване, нивата на кръвната захар не се нормализират и остават високи. Защо обаче се среща ниска кръвна захар след хранене, здравословен проблем ли сочи това, или напротив – предпазва ни от развитие на диабет? Вижте какво означава ниска кръвна захар след хранене и опасна ли е.

Ниска кръвна захар след хранене – възможно ли е?

Очаквано е нивата на кръвната захар да се повишат след хранене, като храните с нисък гликемичен индекс водят до умерено и елегантно увеличаване на кръвната захар, докато тези с висок гликемичен индекс водят до рязък скок, което ги прави неподходящи за страдащите от диабет и други хронични заболявания, пряко свързани с кръвната захар. Ниските нива на кръвна захар след хранене не са очаквани. Ниската кръвна захар след хранене е позната като реактивна хипогликемия, чиито симптоми се проявяват до 4 часа след хранене и включват:

Защо имаме ниска кръвна захар сутрин?
 • замаяност,
 • обърканост,
 • учестен сърдечен ритъм,
 • замъглено виждане,
 • изнервеност и безпокойство,
 • слабост,
 • умора,
 • отпадналост,
 • главоболие,
 • изпотяване без други причини за това като горещо време,
 • треперене и т.н.
Ниска кръвна захар след хранене – какво я причинява?

Механизмът и причините за ниските нива на кръвна захар след хранене не са напълно ясни, като се предполага, че сред причините е богатото въглехидратно хранене, в резултат на което тялото произвежда твърде много инсулин и това производство не се преустановява и след като се е усвоила храната. Именно тези високи нива на инсулина водят до ниска кръвна захар след хранене.

Сред причините за ниска кръвна захар след хранене или т.нар. реактивна хипогликемия могат да бъдат и прекомерна консумация на алкохол, тумори, метаболитни заболявания, лечение на язва, като особено застрашени са хората с наднормено тегло. Предвид тежката, неприятна симптоматика и това, че зад реактивната хипогликемия могат да се крият опасни заболявания като онкологични, не можем да наречем ниските нива на кръвна захар след хранене нормални или безопасни.

Ниска кръвна захар след хранене – как да се справите?
 • Първо, необходимо е да бъдат диагностицирани и обсъдени с лекар. Консултацията със специалист е належаща, за да се открие причината за реактивната хипогликемия. Лечението зависи именно от нея.
 • Може да съдействате на лекаря си и да подпомогнете лечението чрез промени в начина на живот и хранене. Ако липсва скрита причина, заболяване, което да е в основата на реактивната хипогликемия, тя не е опасна и обикновено може да се справите с нея дори само с промяна на начина на живот и менюто на масата си. Честото променяне на диетата ви може да облекчи симптомите, а тези промени ще повлияят повече от положително:
 • Хранене често и на малки порции, като тялото не трябва да остава без гориво на всеки 3-4 часа.
 • Хранене с разнообразни храни, сред които трябва да има богати на протеини, пълнозърнести, зеленчуци, плодове.
 • Избягване на консумацията на храни с високо съдържание на захар и силно рафинирани въглехидрати като бял хляб например.
 • Преустановяване на консумацията на алкохол на празен стомах и прибавяне на подходящо мезе към всяка чашка с огнено питие.
 • Умерена физическа активност и спорт, съобразени с възрастта, общото физическо състояние, възможности и здраве.

Ако това не помогне, лекарят знае как да противодейства на реактивната хипогликемия и да ви помогне да забравите за проблема, свързан с ниска кръвна захар след хранене.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Back to top button