Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Фестивалът “Реките на София” ще преобрази Перловската река в място за култура

“Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивалаq е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние”.

Това са думи на Мартин Янков – основател на фондация “Колективът”, която за четвърта поредна година организира “Реките на София”. Тази година фестивалът ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство “Топлоцентрала”. Така фестивалът поставя на фокус към едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна гледна точка към софийските реки.

Фестивалът предлага богата културна програма, но и едновременно с това се опитва да насочи вниманието към поддържането на софийските реки. През изминалите години “Реките на София” се проведе на различни локации в столицата, а експертни работни групи изследваха състоянието на реките в града. Те стигнаха до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, като този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

Всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката
© Реките на София

Всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката

 

Един от проблемите, към който фестивалът насочва вниманието, е, че с разрастването на града намалява капацитетът на битовата канализация, проектирана гравитационно, успоредно на реките. Всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг основен проблем на столичните реки е, че отговорните институции по опазването им са твърде много. “Столичната община, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и другите свързани с реките институции трудно могат да се синхронизират в целенасочено и систематично решение на казуса и намирането на необходимите средства”, казва Мартин Янков.

Чрез ежегодния фестивал “Реките на София” и разнообразната му културна програма организаторите искат да насочат светлините на прожекторите точно към тези предизвикателства и същевременно да ангажират повече граждани, бизнеси и институции в каузата за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще излязат етно група 4ЕТНО, многоликият артист Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино. През трите дни на фестивала малки и големи ще има още циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и реките. Подробната програма можете да видите тук.

Всяка година фестивалът се провежда на различна локация
© Реките на София

Всяка година фестивалът се провежда на различна локация

Източник: Дневник

 

Освен културната програма тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на “Реките на София” и първият национален форум Placemaking Connected: Bulgaria, който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

 

От няколко години Фондация “Колективът” развива и на национално ниво инициативата “Реките на града”, която през 2023 се проведе в Стара Загора, Велико Търново, Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

Подобни публикации

Back to top button