Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Здраве
Популярно

Как да подготвим детето за сезона на вирусите?

С началото на учебната година децата се връщат активно в колективите – училища и детски градини. За всички предстои срещата с множество нови вируси и бактерии, а родителите са в търсене на правилната формула за укрепване на имунитета и по-рядко разболяване.

При най-малките деца в детската градина се отчита най-често боледуване, като с времето тенденцията е за по-леко протичащи вирусни инфекции. Проблемът с боледуването на този етап се дължи от една страна на незрелия имунитет на децата, а от друга на лошите хигиенни навици.

Именно създаването на добри хигиенни навици е сред първите препоръки за превенция на инфекции при децата:

  • Често миене на ръцете с топла вода и сапун, не само преди и след хранене!
  • Разпознаване на инфекциозно болни и избягване на контакти с тях, независимо дали са деца или възрастни. Обяснете добре кога човек е болен и как могат да го разпознаят.
  • Насърчавайте използването на индивидуални съдове за хранене и пиене на вода.
  • Създайте навик по време на кихане и кашляне, следва да се поставя кърпичка пред носа и/или устата или да отвърне глава настрани в лакетната става, но не и директно в ръка. Секретите попаднали директно върху ръката, спомагат за разпространението на инфекциите.
  • За някои деца се оказва истинско предизвикателство да избягват лапането на предметите, обичайно този период отминава до около 3тата година.

Грипният вирус е сред опасните инфекции в детска въраст и ваксинацията на децата над 6-месечна възраст е препоръчителна. Поставянето на противогрипна ваксина следва да се случи именно в началото на учебната година. Приемът на ваксината е в една или две дози (при първична имунизация), в зависимост от имунизационния статус до момента. За да се достигне до адекватен имунен отговор след поставянето на ваксината са необходими от 1 до 3 месеца до пика на грипната вълна.

При деца с установени чести боледувания, хронично бактериално носителство, наличие на подлежащи заболявния или чести пневмонии, отити и др. може да се обсъди поставянето на допълнителни ваксини (например тази против 23 щама на Streptococcus pneumoniae), ваксина против варицела и др.

Лиофилизираните бактериални лизати намират приложение за профилактика на рецидивиращи респираторни инфекции (но не и пневмония). Приемат се продължително, като обичайно се комбинират дълги курсове с последващи кратки повторения. Лечението се спира в хода на остра инфекция. Терапията се провежда само след консултация с лекар.

Водеща роля има храненето и адкеватния режим. Приемът на разнообразна храна в комбиция с повече време сред природата, достъп до чиста среда и въздух и адекватното закаляване, имат доказан положителен ефект по отношение на имунитета.

За децата с подлежащи хронични заболявания (вродени сърдечни малформации и бронхопулмонална дисплазия), за които е препоръчителна имунизация срещу респираторно-синцитиален вирус, до момента се поставяше моноклонално антитяло паливизумаб(palivizumab). За този сезон 2023-2024 е одобрено и моноклоналното антитяло нирсевимаб(nirsevimab), което осигурява продължителна защита срещу RSV.
Референции:

1. Summary‘Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)—United States, 2023-24’
2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition
by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;
3. Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание

Преглед: Румяна Тасева – главен редактор

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: Пулс.бг

Подобни публикации

Back to top button