Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Недешифрираната писменост от Рапа Нуи може да предхожда европейската колонизация

Дървото от една от четирите плочки с ронгоронго, запазени в колекция в Рим, датира от 1493 до 1509 г. – повече от 200 години преди първото регистрирано пристигане на европейци на острова през 1720 г., според ново изследване, публикувано в Scientific Reports.

Силвия Ферара, водещ автор на изследването и филолог в Болонския университет, Италия, казва за Live Science, че резултатите подкрепят идеята, че ронгоронго е оригинално изобретение на островитяните от Рапа Нуи, а не е повлияно от писмеността, която са виждали да използват европейците.

Сложните глифи ронгоронго изглеждат напълно различни от всички европейски букви, което допълнително подкрепя идеята, че езикът е разработен независимо. „Исторически погледнато, ако заимствате писмена система, я запазвате възможно най-близо до оригинала“, казва тя.

Рапа Нуи, който се намира на близо 3800 км от бреговете на Чили, е заселен между 1150 и 1280 г. Въпреки че европейците пристигат през XVIII век, те не забелязват местното, базирано на глифи, писмо до 1864 г., което сега съществува само върху 27 дървени предмета, нито един от които вече не е на острова. Католически мисионери вземат четири от тези плочи през 1869 г. и ги изпращат на епископа на Таити, който по-късно ги изпраща в Европа.

Ферара и нейните колеги провеждат радиовъглеродно датиране на малки проби от четирите плочи ронгоронго, държани от конгрегация от католически монахини в Рим. Радиовъглеродното датиране предполага, че три от плочите са направени от дървета, отсечени през XVIII или XIX век, но датата на четвърта проба показва, че тя идва от дърво, отсечено през XV век, казва Ферара. Това предхожда пристигането на европейците в Рапа Нуи и предполага, че писмеността ронгоронго е била използвана преди това, казва тя.

Възможно е глифите да са били гравирани върху „старо дърво”, отсечено много преди да бъде изписано с ронгоронгото, но пък е малко вероятно дървото да е било съхранявано повече от 200 години, преди да бъде използвано, добави тя.

​Недешифриран език

Рапа Нуи е известен с многото си археологически мистерии, включително гигантските каменни глави моаи и писмеността ронгоронго, която много хора са се опитвали, без успех, да дешифрират.

Ферара казва, че повече от 400 различни глифа ронгоронго са разпознати сред приблизително 15 000 оцелели знака и нито един не отговаря на никоя друга известна система за писане.

Източник: National Geogrphic

Подобни публикации

Back to top button