Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Ретро влак пътува между София и Мездра за Деня на независимостта

Влак с парен локомотив пътува между София и Мездра, съобщиха от БДЖ.

Маршрутът на ретро влака минава през разкриващото невероятно красиви гледки Искърско дефиле. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение “Обединени Балкани” по повод отбелязването на Деня на независимостта на България, както и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

В 09:00 ч. Сутринта композицията потегли от Централната гара в София. Тя е съставена от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак “Витоша Експрес”. Маршрутът включва престои в гарите Курило, Реброво и Своге, където има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение “Обединени Балкани”.

Композицията спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир, където могат да разгледат едно от местата вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество в специално обособения “Вазов кът” в манастира.

В гара Лакатник влакът ще спре в 12:21 ч. по разписание и ще се отбие на връщане в 15:00 ч. На спирка Черепиш композицията ще спре в 12:54 ч. и в 14:30 ч. на връщане, така че пътуващите с влака да имат достатъчно време за кратка разходка и да могат да се върнат обратно до София със същия влак. В Мездра теглената от парен локомотив композиция ще пристигне в 13:11 ч. и ще потегли на обратно в 14:15 ч.

По повод днешния празник БДЖ и община Велико Търново организират пътуване с влак с парен локомотив и ден след официалните чествания на празника. Композицията ще потегли от Горна Оряховица в 09:13 ч. на 23 септември с три вагона от състава на “Корона Експрес” и три седящи вагона за желаещи да пътуват до Трявна. В 09:29 ч. на спирка Трапезица ще се проведе историческа възстановка “Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване на Независимостта на България”, като актьорския състав ще пътува във вагоните от “Корона Експрес”.

След тържествената церемония влакът ще престои във Велико Търново от 10:13 ч. до 11:00 ч., след което ще продължи по маршрута си и ще пристигне в Трявна в 11:50 ч. В гара Трявна всички желаещи ще могат да разгледат царските вагони “Корона Експрес”, които ще бъдат част от атракционната композиция, а за пътуващите с влака ще има и достатъчно време да се разходят и разгледат запазената възрожденска архитектура на града, дом на популярната художествена школа по дърворезба и иконопис.

От гара Трявна парният локомотив ще отпътува с влака обратно към Горна Оряховица в 15:50 ч., където ще пристигне в 17:01 ч.

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button