Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Екология
Популярно

София връща аванс от 71 млн. лева, получен за инсинератора за горене на боклук

Столичната община ще върне над 71.78 млн.лева, получени като аванс за изграждане на инсинератор за изгаряне на изсушени отпадъци. Парите са в банкова сметка на общината. Всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС) решиха това.

Това е последният акорд на продължилия над 10 години процес за налагане от ГЕРБ на технологията за изгаряне на софийския боклук. Целта беше да се осигури допълнителна енергия за отопление на абонатите на “Топлофикация София” като горенето е в инсинератор в близост до центъра на града – на площадка в ТЕЦ София, зад Централна гара.

Финансирането на проекта със 177 млн.лева по ОПОС пропадна

Проектът за инсинератор се финансира по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) – над 177 млн. лева, и 134 млн. лева заем на общината от Европейската инвестиционна банка. Обектът трябваше да бъде завършен до 31 декември 2023 г., защото дотогава са плащанията по ОПОС. Това няма как да стане, защото Върховният административен съд определи, че избраният изпълнител не отговаря на изискванията на обществената поръчка и бе отстранен през януари 2023 г. Така парите по ОПОС бяха изгубени.

Сега ГЕРБ поиска с доклад разрешение от СОС да върне получения аванс от 71 млн.лева на управляващия орган по ОПОС, който е от Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че 1.2 лева от аванса вече са разходвани за консултантски услуги, обясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на въпрос от “Демократична България”.

За тази RDF (Refuse Derived Fuel) технология боклукът на милионния град не се събира преобладаващо разделно и после да се рециклира, а смесен се превозва от фирми на Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и фирма “Титан” (на бившите собственици на ПФК ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов). Те имат договори до 2025 г. с общината за стотици милиони левове да го превозват до с.Яна за сушене. Там общината даде 300 млн.лева за инсталация за преработката му в RDF гориво. То сега се транспортира до циментовите заводи “Холсим”във Врачанско и в “Девня-цимент”, което също струва милиони левове на Столичната община.

Изгаряне или разделно събиране на боклука

Още през 2018 г. “Демократична България” поиска местен референдум, на който софиянци да решат дали искат това управление на отпадъците, което има и негативен ефект върху здравето заради емисиите във въздуха от горивния процес на боклуци в инсинератора. Идеята бе с парите по ОПОС да се развие разделното събиране на отпадъците и те да се рациклират. Предложението бе отхвърлено тогава от ГЕРБ. Сега Лорита Радева, председател на общинската комисия по екология, напомни, че Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка са анализирали проекта на ГЕРБ и са потвърдили ползите от него.

Ако още през 2009 г. беше започнало изграждане на когенерация (производство на електроенергия) в “Топлофикация София”, както тогава се предлагаше, сега положението в закъсалото отоплително дружество щеше да е по-различно, посочи Бойко Димитров от “Демократична България”.

Идеята на БСП бе отхвърлена заради 10 млн.евро

БСП предлагаха междинен вариант за RDF технологията – инсинераторът за изгаряне да не се строи в София, а до завода в с. Яна. И това предложение беше отхвърлено от ГЕРБ с довода, че тръбата за пренос на топлоенергията от там до абонатите в столицата струвала 10 млн.евро.

“Тогава 10 милиона бяха много, а колко дадохме само за превозване на RDF-отпадъка до циментовите заводи, а и тепърва още колко ще плаща общината при повишените цени на транспортните услуги”, коментира Милка Христова от БСП.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви още на 23 февруари, че въпреки всичко не се отказва от изграждането на инсинератора в ТЕЦ София. Тя увери, че Столичната община ще кандидатства по други програми, но на Министерство на енергетиката, с цел да довърши цялостния проект за изгаряне на отпадъците на София.

Източник: Дневник

Подобни публикации

Back to top button