Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

12 неща, които незабавно трябва да престанете да вършите на своя андроиден телефон

В забързания свят на мобилните устройства, телефоните с Android се превърнаха в основни инструменти за производителност, комуникация и забавление. Въпреки това, за да се гарантира оптималното им представяне, е важно да сте наясно с определени действия, които могат да влошат функционалността или да попречат на цялостното преживяване. Като избягвате тези действия и възприемате най-добрите практики, можете да увеличите максимално производителността и потенциално да подобрите дълголетието на вашия телефон с Android.

Тук ще се задълбочим в различни теми, включително, но не само, рисковете, свързани с инсталирането на приложения от неизвестни източници, значението на архивирането на данни и последиците от пренебрегването на актуализациите на софтуера. Също така ще засегнем опасностите от пренебрегването на основните мерки за сигурност и значението на използването на режими за пестене на енергия.

Независимо дали сте ветеран от Android или начинаещ в платформата, вие сте длъжни да научите нещо, което никога не сте обмисляли преди. О, и като допълнителен бонус, ние също продължихме напред и ви дадохме инструкции стъпка по стъпка как да коригирате тези проблеми, където е необходимо. Никога не е твърде късно да преразгледате навиците си за използване на устройства с Android!

Игнориране на актуализациите на софтуера
TY Lim / Shutterstock
От време на време вашата операционна система Android ще пуска актуализация на софтуера. Те са създадени, за да добавят нови функции, да подобрят производителността, да закърпят проблеми със сигурността и да коригират всички постоянни грешки. В повечето случаи телефонът ви с Android ще ви информира, когато е налична актуализация на софтуера, но от вас зависи да започнете процеса. За съжаление, много потребители пренебрегват това искане.

Актуализирането на телефона ви с Android може да отнеме време, така че не е изненада, че много хора решават да се откажат. Телефонът трябва да се рестартира и потребителите може да се наложи да приемат нови правила и условия. Това не е точно забавен процес, ако сте заети или се занимавате с ежедневните си дейности. С това казано, това е абсолютно необходимо и въпреки че телефонът ви с Android може да функционира засега, той може да има подчертаващи проблеми, които трябва да бъдат поправени. Ако не сте сигурни дали телефонът ви трябва да бъде актуализиран, можете да проверите текущото състояние и версията на Android в приложението Настройки.

Ето как да инсталирате най-новата актуализация на софтуера за Android:

Отворете приложението Настройки.
Превъртете до дъното, изберете Система и докоснете Актуализация на системата.
Ако има налична актуализация, докоснете бутона Инсталиране .
Продължете да следвате стъпките на екрана.
Като алтернатива, ако получите известие относно актуализация на Android, докоснете го и следвайте същата процедура.
Позволяване на прекомерни фонови процеси
Тада изображения/Shutterstock
Колкото по-дълго се придържате към телефона си, толкова повече приложения сте склонни да инсталирате с течение на времето. Докато устройствата с Android могат да се справят с няколко приложения наведнъж, прекомерните фонови процеси могат да окажат влияние върху живота на батерията и консумацията на памет, което може да доведе до намалена производителност на системата.

Затова трябва да знаете кои приложения непрекъснато работят във фонов режим и как да ги затворите. По този начин можете да дадете приоритет на важните приложения, като същевременно затворите тези, които консумират системни ресурси и намаляват живота на батерията. Може дори да се изненадате да намерите приложение, което не сте използвали от месеци, криейки се във фонов режим!

Ето как да видите какви приложения работят във фонов режим и да проверите използването на батерията им:

Отворете приложението Настройки.
Изберете Батерия и докоснете Използване на батерията.
Трябва да се появи списък, показващ размера на живота на батерията, използван в рамките на определен период от време.
Сега, когато знаете кои приложения се изпълняват във фонов режим, може да искате да затворите някои от тях. За да направите това, отворете приложението Настройки, изберете Приложения и Принудително спиране на приложението, което искате да затворите. Имайте предвид, че приложението може да се рестартира, когато рестартирате телефона си. Ако искате да се отървете напълно от приложението, деинсталирайте го от устройството си.

Претоварване на началния екран с уиджети
Framesira/Shutterstock
Джаджите са малките интерактивни компоненти, разположени на началния екран на вашия телефон с Android. Те предоставят подходяща информация и бърз достъп до функциите на приложението, което ги прави удобни за потребителите в движение. За съжаление, повече не винаги е по-добре в този случай, и твърде много джаджи може да доведе до претрупан интерфейс и трудност при навигация на началния екран.

Докато продължавате да вмъквате уиджети, устройството ще създаде и допълнителни начални екрани. Това премахва изцяло функционалността за бърз достъп, защото сега ще трябва да превъртате през няколко прозореца, за да получите достъп до желаната информация – което технически е същото усилие като отварянето на приложение по обичайния начин.

Освен това все още има въздействие, което джаджите имат върху процесора и живота на батерията на вашия телефон с Android. Тъй като те работят във фонов режим, за да предоставят информация в реално време, те ще консумират ценни системни ресурси. Ето защо, в опит да се подобри производителността, препоръчително е да премахнете джаджите, които са ненужни.

Ето как да премахнете уиджетите на началния екран:

Придвижете се до началния екран, съдържащ уиджетите, които искате да премахнете.
Докоснете и задръжте желаната джаджа, докато се появи малко изскачащо меню.
Докоснете опцията Премахни в менюто.
Като алтернатива, след като се появи изскачащото меню, може да се наложи да плъзнете уиджета в контейнер за премахване.
Имайте предвид, че премахването на джаджа от началния екран не я изтрива от телефона ви – все още можете да използвате приложението и да замените джаджата по-късно.

Изчерпване на мястото за съхранение
Тада изображения/Shutterstock
Може да отнеме няколко месеца или няколко години, но в крайна сметка вашият Android ще ви уведоми, че сте достигнали капацитета си за съхранение. Когато това се случи, вече няма да можете да инсталирате нови актуализации, да правите снимки или да записвате файлове на телефона си. Освен това, водещи до това събитие, може да забележите спад в цялостната производителност на устройството си. Приложенията могат да се борят да се отворят или да отговорят, докато менютата на потребителския интерфейс могат да станат бавни.

За да се предотврати това, в интерес на потребителите на Android е редовно да поддържат пространството си за съхранение и да гарантират, че то няма да изтече. Това може да стане, като се провери колко място за съхранение се използва в момента и къде се намират техните данни.

Ето как да проверите текущото използване на хранилището на вашия Android:

Отворете приложението Настройки.
Превъртете надолу, докато намерите Грижа за устройството или За устройството.
Докоснете Място за съхранение.
Сега трябва да видите използваното и наличното пространство.
Според Google повечето потребители ще забележат проблеми с производителността, когато на телефона им с Android остават по-малко от 10% от пространството за съхранение. Ако сте проверили текущото използване на хранилището и това е приложимо за вас, може би е време да освободите малко място. Изтрийте ненужните носители, неизползваните приложения и изтеглените файлове, които са станали неуместни.

Ако искате да запазите определени файлове, но да освободите място за съхранение на устройства, можете също да помислите за облачни услуги или външни опции за съхранение като MicroSD карти. Примери за надеждни облачни услуги включват Google, OneDrive и Amazon Prime. Въпреки това, не всички телефони с Android идват с поддръжка на MicroSD, така че облачните услуги може да са единствената ви възможност.

Инсталиране на приложения от неизвестни източници
мъдро/Shutterstock
Google Play Store е надеждна платформа за потребителите да изтеглят приложения на своите устройства с Android. Услугата за цифрово разпространение има строги правила за разработчиците на приложения и разглежда всяко приложение, преди да бъде достъпно за изтегляне, като гарантира, че те са безопасни и без злонамерен код. Следователно всеки друг източник на приложение, който може да се изтегли, може да се счита за неизвестен и може да представлява риск за вашия телефон с Android.

В повечето случаи тези потенциално фалшиви приложения от неизвестни източници не са тествани за уязвимости в сигурността. Те могат да съдържат вреден софтуер, което отваря потребителите за киберпрестъпни атаки като шпионски софтуер и фишинг. Злонамереното приложение може да следи активността на Android, да краде чувствителна информация или да събира лични данни. Освен това потребителите могат дори да изпитат проблеми със стабилността на телефоните си. Лошо оптимизираните приложения могат да доведат до сривове или намеса в други приложения.

За да изпреварите потенциалните заплахи, потърсете странни дейности при инсталирането на нови приложения. Добра отправна точка би било проучването на разрешенията на приложението. Например, ако музикално приложение поиска разрешения за съобщения или камера, това трябва да предупреди подозренията ви. Ако вече сте инсталирали приложения от неизвестни източници или сте изпитали някое от горепосочените, сега е моментът да премахнете потенциално компрометираните приложения от устройството си.

Ето как да изтриете приложение от телефона си с Android:

Отворете Настройки и изберете Приложения.
Докоснете приложението, което искате да изтриете, и изберете Деинсталиране.
Може да се наложи да потвърдите, като докоснете OK.
Позволяване на кеша ви да се натрупва в приложения
TY Lim / Shutterstock
Кеширането позволява на приложенията да съхраняват временни данни, за да могат да се зареждат по-бързо. Това може да включва често достъпни изображения, миниатюри на видеоклипове или скриптове. За съжаление, тъй като тези файлове се натрупват с течение на времето, те могат да започнат да се повреждат, причинявайки неправилно поведение или срив на приложенията.

За късмет повечето приложения вече имат автоматичен начин за справяне с натрупването на кеш. Докато постоянно наблюдават данните вътрешно, те изчистват потенциално проблемни файлове, преди да възникнат проблеми. Не всички приложения обаче са създадени еднакво, а някои може да нямат тази функция, което води до натрупване на кеш. Затова трябва да знаете как ръчно да решите този проблем.

Ето как да изчистите кеша на телефона си с Android:

Отворете приложението Настройки и изберете Място за съхранение.
Докоснете Приложения или Други приложения (в зависимост от модела на Android).
Изберете приложението, чийто кеш искате да изчистите.
Сега докоснете Изчистване на кеша в информационната страница на приложенията.
Обърнете внимание, че изчистването на кеша не е постоянен начин за освобождаване на място за съхранение. В края на краищата, приложението ще започне да записва често достъпни файлове отново. Ръчното изчистване на кеша на приложението се използва най-добре за приложения, които не изтриват временни данни или са се повредили с течение на времето. Освен това, изтриването на кеша на приложението не трябва да кара потребителите да губят запазения си напредък (в приложенията) или статуса си на влизане.

Изчистването на данните на приложението, от друга страна, ще изтрие кеша, както и жизненоважна информация като настройки, идентификационни данни за вход и запазен напредък в мобилна игра. Все едно приложението да е инсталирано за първи път.

Игнориране на настройките за оптимизиране на батерията на Android
Градски пейзаж/Shutterstock
Режимът за пестене на енергия, известен също като Battery Saver, е наличен на повечето телефони с Android и помага за запазване на живота на батерията чрез различни мерки за пестене на енергия. Много потребители на Android не са наясно с тази функция или не знаят кога да я активират. Режимът за пестене на енергия може да удължи батерията на телефона ви с Android с няколко часа, като същевременно поддържа достъп до основни функции като съобщения и обаждания.

Режимът за пестене на енергия обаче идва с жертва на производителността. Вътрешният процесор на телефона ви обикновено е дроселиран, което води до по-бавно време за реакция. Фоновите приложения също могат да бъдат ограничени, което води до забавяне на синхронизацията или известията в приложението. Освен това яркостта на екрана ви е намалена значително, което затруднява виждането на дисплея през деня.

Освен това режимът за пестене на енергия не е постоянен и е лесен за включване и изключване. Той не съсипва батерията на телефона ви и може да бъде невероятно полезен в извънредни ситуации. Въз основа на модела на вашия телефон с Android може дори да успеете да персонализирате самата функция, позволявайки на определени функционалности и настройки да продължат да работят.

Ето как да активирате режима за пестене на енергия или пестенето на батерията на телефона си с Android:

Отворете приложението Настройки.
Превъртете надолу и изберете Батерия.
Докоснете Режим на пестене на енергия или Пестене на батерията. Допълнителни опции за персонализиране може да са налични въз основа на модела на вашия телефон с Android.
Като алтернатива можете да използвате падащото меню, за да активирате режима за пестене на енергия или пестенето на батерията. Задръжте натиснат клавиша върху актуалната икона, за да персонализирате допълнителни опции.
Получаване на прекомерни уведомления
RoBird/Shutterstock
По подразбиране телефонът ви с Android ще ви бомбардира с прекомерни известия. Те могат да варират от съобщения до сигнали в социалните медии, някои по-спешни от други. Докато известията могат да ви държат актуализирани, те са склонни да разсейват дори най-добрите от нас. Знаейки как да персонализирате настройките за уведомяване на телефона си с Android, следователно е най-добрият начин да останете фокусирани.

Сега да кажем, че сте в събрание и не искате да получавате никакви известия. Най-лесният начин да заглушите всички входящи известия е да активирате функцията “Не ме безпокойте” (DND), която може да се активира чрез плъзгане надолу по падащото меню. Известията няма да издават звук или да вибрират и няма да се показват на екрана при заключване или панела за уведомяване, докато функцията не бъде деактивирана отново, и има допълнителни начини за добавяне на персонализиране.

Ето как да персонализирате функцията “Не ме безпокойте” на Android:

Плъзнете бързо надолу и отворете падащото меню.
Натиснете и задръжте иконата “Не ме безпокойте”, докато се появят нейните настройки.
Сега персонализирайте кои известия могат да заобиколят този режим.
Ще имате различни опции, като например Хора, Приложения и Аларми.
Ако е необходимо, планирайте конкретен час, в който искате функцията да се активира.
Накрая включете Do No Disturb, като докоснете иконата от падащото меню.
Като алтернатива може да искате да заглушите конкретно приложение, докато все още получавате известия за обаждания или аларми.

Ето как да изключите известията за конкретни приложения:

Отворете приложението Настройки.
Изберете Известия и докоснете Известия за приложения.
Изключете известията на конкретното приложение.
Пренебрегване на рестартирането на телефона с Android
Източен поп/Shutterstock
Докато продължавате да използвате телефона си, може да забравите или умишлено да пренебрегнете рестартирането. Рестартирането може да помогне за разрешаването на проблеми, свързани със софтуера, да подобри производителността и да предпази операционната система от замръзване. Това може да не е най-приятната задача, тъй като някои телефони могат да отнемат няколко минути, за да се рестартират, но ползите далеч надхвърлят всякакви неудобства.

Въпреки че няма фиксиран период, много технологични експерти са съгласни, че трябва да рестартирате телефона си с Android поне веднъж седмично. Ако забележите странно поведение на приложението, като например непрекъснато сриване на приложения или необичайна реакция на системата ви, това може да означава, че се дължи рестартиране. В края на краищата, рестартирането изчиства временната памет, затваря фоновите приложения и процеси и има способността да коригира незначителни софтуерни проблеми.

Ето как да рестартирате телефона си с Android:

Натиснете и задръжте бутона за захранване за няколко секунди, докато се появи меню за захранване.
Изберете Рестартиране.
Попълнете паролата си, ако получите подкана.
В случай, че не искате ръчно да рестартирате телефона си, някои производители на телефони с Android като Samsung са добавили функция за автоматично рестартиране или рестартиране на графика. След това потребителите могат да изберат датата и часа, в който биха искали телефоните им да извършват поддръжка за рестартиране.

Ето как да планирате редовно рестартиране на телефон с Android на Samsung (приложимо за Android v5.0 Lollipop и по-нови):

Отворете приложението Настройки и докоснете Общо управление.
Изберете Нулиране, последвано от Автоматично рестартиране.
Превключете автоматичното рестартиране и изберете дните и часовете, които искате да започне автоматичното рестартиране.
Работа без мерки за сигурност
KT Сток снимки/Shutterstock
Известно е, че платформата Android е сравнително безопасна, но е важно да се вземат допълнителни мерки за сигурност по няколко причини. Природата на операционната система с отворен код включва огромна екосистема от приложения, достъпни чрез Google Play Store и услуги за разпространение на трети страни. Въпреки че това насърчава иновациите и разработването на приложения, то също така прави потребителите на Android податливи на злонамерени участници.

Може да предположите, че най-новата версия на Android идва с най-добрите поправки срещу хакери и киберпрестъпници. Производителите на телефони с Android обаче работят с различни версии на операционната система, което означава, че устройството ви може да не е актуализирано до най-новата версия. Дори и да е така, все още има шанс хакерите да намерят вратичка, докато продължават да търсят уязвимости.

Добавете възможността да инсталирате приложения от източници на трети страни или да кликнете върху подозрителни връзки и сега сте дали на хакерите начин да тестват своите експлойти. За щастие, има мерки за сигурност, които трябва да предприемете, за да защитите допълнително телефона си. Това може да включва инсталиране на антивирусно софтуерно приложение, позволяващо двуфакторно удостоверяване (2FA) или използване на защитена интернет връзка.

Ето как да проверите версията на телефона си за Android:

Отворете приложението Настройки.
Превъртете до дъното и изберете За телефона.
Намерете версията на Android или номера на компилацията.
Ако не е най-новата версия, проверете за актуализация.
Ето как да получите най-новата актуализация на Android за телефона си:

Отворете приложението Настройки.
Изберете Система и докоснете Актуализация на системата.
Следвайте стъпките на екрана.
Избягване на резервни копия
teerayuth oanwong/Shutterstock
Телефоните с Android съдържат лична информация и ценни спомени. Непредвидени обстоятелства обаче могат да доведат до загуба на данни, което прави от решаващо значение наличието на резервно копие. За съжаление, потребителите на Android избягват този процес, защото той може да бъде навременен или смятат, че мерките за сигурност по подразбиране са достатъчни. Това обаче не винаги предпазва от случайно изтриване или хардуерни повреди.

Най-често срещаните файлове, които потребителите вероятно биха искали да архивират, са техните снимки, видеоклипове и документи. Ако те бяха създадени на самия телефон с Android, нямаше да има начин да ги върнете, ако вътрешното устройство за съхранение се провали. Google Drive е универсално решение, което може да копира и записва файлове от всякакъв формат, което позволява на потребителите да избират отделни елементи за качване или цели папки.

Ето как да архивирате файлове в Google Диск:

Отворете приложението Google Drive. Ако нямате инсталиран Google Drive, изтеглете го от Google Play Магазин.
Изберете бутона +, за да отворите прозореца Създаване на нов.
Докоснете Качване и изберете файловете, които искате да архивирате.
Като алтернатива, ако искате да архивирате регистрационните си файлове с обаждания, текстове, данни за приложения и предпочитания, можете да използвате Google One, за да съхранявате данните за устройството си.

Ето как да архивирате данните за устройството си в Google One:

Изтеглете Google One в Play Store и го отворете.
За да създадете ново архивиране, изберете Място за съхранение и докоснете Настройка на архивиране на данни.
Когато е необходимо архивиране, отидете отново в хранилището и изберете Преглед на подробни данни.
Оставяне на батерията да се изтощи до нула
Aska/Getty Images
Телефоните с Android съдържат литиево-йонни батерии, които имат ограничено количество цикли на зареждане. Цикълът на зареждане се отнася до зареждане на батерията от 0% до 100% и след това оставянето й отново да се изтощи до 0%. Чрез често изтощаване на батерията до нула, вие изразходвате циклите на зареждане по-бързо, което потенциално може да доведе до намалена продължителност на живота и постепенно намаляване на производителността с течение на времето.

Сега може би си мислите, че вашият телефон с Android е сравнително нов и все още е в рамките на гаранцията си. Със сигурност можете да получите подмяна в рамките на този период, ако батерията внезапно умре? Е, проблемите с батерията често не са толкова незабавни в началото и може би вече изпитвате проблеми, без да го знаете. Всеки път, когато батерията ви се изтощи до нула, рискувате калибрирането на батерията да стане по-неточно. Това означава, че отчетеният процент на батерията не съответства на действителния капацитет на батерията, което води до неправилни индикатори за нивото на батерията. Например, батерията може да се изключи на 10%, когато всъщност е на 0%.

Няма точен процент, към който да се стремите, когато зареждате батерията, но се препоръчва да я включите, преди да получите известието за ниска мощност. 20% до 40% обикновено е добър диапазон, в допълнение към премахването му от заряда, преди да достигне пълните 100%. Това е така, защото високоволтовото зарядно устройство може да натовари батерията ви, ако остане свързана с течение на времето. Като алтернатива, ако не можете да получите достъп до зарядно устройство за стена през деня, помислете за зарядни устройства за автомобили, захранващи банки или USB-към-компютри портове.

Скрити Android 12 функции, за които вероятно не знаете

Android 12 беше пуснат на 4 октомври 2021 г., но въпреки че от известно време е част от няколко телефона на избрани потребители на Android, все още има доста вълнуващи нови функции, за които вероятно не сте наясно! В тази най-нова версия има повишен фокус върху игрите, медиите, адаптивната естетика и сигурността (както и няколко други изненади). За съжаление, освен ако не сте заклет фен на Android – скачате в блогове или ровите из всяко меню при ново издание – може да не сте забелязали тези чисти функции, тъй като те не са интуитивно достъпни или не се поддържат широко от приложения на трети страни (все още), или са се превърнали във фонов режим по подразбиране.

Ще разгледаме кои са най-интересните функции и как да получите достъп до тях. Има по нещо за всеки в тази най-нова актуализация, независимо дали се интересувате от игри, сигурност или просто правите цялостното си смартфон изживяване по-удобно и удобно.

Табло за управление на режима на игра
СлашГиър
Една от най-впечатляващите скрити функции на Android 12 е таблото за управление на режима на игра. За да включите таблото за управление на играта, ще трябва да се заровите дълбоко в настройките, чрез невероятно обиколен маршрут. Първо отворете настройките си, след което докоснете опцията Известия. В новия екран превъртете надолу малко до раздела Общи, където ще трябва да докоснете Не ме безпокойте. Това ще ви отведе до друг екран, където ще докоснете Графици. На екрана Графици трябва да видите Игри и малка икона на зъбно колело вдясно от него. Докоснете предавката. Накрая завъртете превключвателя в положение “включено”.

Ако играете игра, която поддържа тази спретната функция, ще видите тъмна, прозрачна стрелка от дясната страна на екрана. Докоснете това, за да се покаже малка икона на контролера, която след това докоснете, за да изведете таблото (най-накрая!). Тук ще ви бъдат представени различни интересни опции, въпреки че не всички от тях ще бъдат подкрепени от всяка игра. Можете да изберете да предавате геймплея си на живо чрез YouTube, да се ангажирате с оптимизация (известна още като изтощаване на батерията), да включите брояч на честотата на кадрите, да включите превключвател за не-безпокойте и да добавите пряк път за запис и / или екранна снимка към екрана на играта си. Също така ще видите опция за преглед на профила си, където можете да проверите позицията и постиженията си в класацията.

Аудио-свързан хаптичен ефект
Ридо/Shutterstock
Докато хаптичната обратна връзка не е нищо ново за смартфоните, Android 12 се опитва да скочи на бандата, за да направи хаптичната обратна връзка малко по-интересна и полезна за обикновения потребител. Ако не си спомняте какво е “хаптична обратна връзка”, това са само малки вибрации, които могат да помогнат да се даде на цифровите интерфейси по-тактилно усещане. Например, когато пишете на екранната клавиатура, ако имате активирана хаптична обратна връзка, ще почувствате малко вибрация, когато натиснете буква, която има за цел да ви даде усещане за писане на физическа клавиатура.

Android 12 прави тази крачка напред, като интегрира хаптичната функционалност на нашите телефони със звук. Вградени право във всяко устройство ще бъдат уникални хаптични модели за всеки от инсталираните по подразбиране мелодии. По този начин можете да знаете кой ви се обажда, дори ако вашият звънец е изключен. Bzz-bzz-bzzzzz-bzz… О, това трябва да е Кати!

Още по-вълнуващо е, че Google отвори тази функционалност за разработчиците чрез своя HapticGenerator API. Разработчиците могат да се включат в това, за да генерират автоматично магически хаптични модели за своята музика и звукови ефекти. Видео игрите, филмите и музиката ще стават все по-завладяващи, тъй като те захранват усещания в реално време право в ръцете ви, докато се ангажирате с медиите си.

Режим с една ръка
Гугъл / Андроид
Ако сте настоящ или бивш потребител на iPhone (поне от 2014 г.), това ще изглежда като функция, която е малко закъсняла за сцената, особено като се има предвид колко много проста изглежда. И ако сте потребител на телефон с Android с по-голям екран, може да се почувствате много щастливи, че този режим с една ръка най-накрая е добавен към списъка с налични функции.

Режимът с една ръка ви дава възможност временно и само с едно докосване или плъзгане да свалите горната половина на екрана до долната половина, за по-лесна навигация. Това е всичко.

За да активирате това/, ще трябва да отидете в менюто с настройки. След това плъзнете по целия път до дъното и докоснете Система. След това ударихме жестове, последвани от режим с една ръка. Ще се озовете на екран с няколко опции, които ви се представят. Можете да изберете “Издърпайте екрана в обсега” или включете “Пряк път в режим с една ръка”.

Лично аз се борех с опцията за дърпане. Трябва да поставите пръста си в правилната позиция, за да го накарате да работи, без да причинявате грешното нещо. Препоръчвам прекия път. Това поставя хубав малък плаващ бутон надолу в долната дясна част на екрана. Докоснете го и горната половина на екрана ще се плъзне надолу.

Материал Вие
Дизайн на материали на Google
Материал Вие сте любимото дете на Android 12. Можете да кажете, от промоционалните материали, че те са адски горди с това. И, за да бъдем честни, това е доста готино. С Material You ще можете да персонализирате естетиката на интерфейса на телефона си, само като коригирате няколко настройки или изключите тапета си – останалото работи автоматично.

Основната характеристика на Material You е начинът, по който създава цветова схема за цялата система, извлечена от вашия тапет, която може да синхронизира на няколко устройства, за да създаде хомогенизирано, но уникално визуално изживяване. Това означава, че вашият смарт часовник, телевизор или каквото и да е друго, което работи с Android 12 под същия потребител, ще отговаря на същата естетика.

Какво обаче означава това с прости думи? По същество, ако използвате тапет с предимно сини нюанси, вашите икони и фонове на приложения ще бъдат засенчени в сини нюанси, които отразяват естеството на вашия тапет.

Използване на материал Ще доведете до персонализирано естетическо изживяване на телефона си. Основната характеристика на Material You е начинът, по който създава цветова схема за цялата система, извлечена от вашия тапет, която може да синхронизира на няколко устройства, за да създаде хомогенизирано, но уникално визуално изживяване.

До известна степен това е автоматично, но ако искате да го наберете, отидете в настройките си и след това превъртете до “Wallpaper & style”, за да го коригирате, както желаете.

Великденски яйца в изобилие!
СлашГиър
Всяка нова версия на Android OS идва със свое специално великденско яйце (и). Този не е по-различен, с изключение на факта, че идва с три великденски яйца!

Първият е донякъде познат на всеки, който е намерил предишни изненади за Android. Отивате в Настройки, след това За телефона и след това намирате “Версия за Android” и го докосвате многократно. В миналото е имало призраци и Ореос. Този път има часовник.

Ако плъзнете стрелките на часовника, така че да четат 12, ще видите голямо число 12, заобиколено от мехурчета, които го правят да изглежда така, сякаш правите тест за цветна слепота.

След като направите това, ще сте отключили джаджата за великденски яйца. Отидете в настройките на джаджите си и в горната част ще намерите “Android S Easter Egg”. Това е наистина примамлива джаджа, базирана на настройките на Material You, която ще ви позволи да получите достъп до цялата цветова палитра, която се изпълнява на вашето устройство, въз основа на вашия тапет.

И накрая, ако отидете на този URL адрес на устройството си и кликнете върху голямата връзка, ще можете да поставите гигантска статуя номер 12 в пространството с добавена реалност. И ако погледнете задната страна на статуята, ще видите списък с вкусове на сладолед, инициалите на които изписват Material You.

24-часова история на известията
СлашГиър
Лично аз съм фен на тази следваща прибрана функция на операционната система Android 12. Като човек, който донякъде необмислено изчиства екрана ми за уведомяване, когато се напълни твърде много, открих, че е изключително полезно да имам кошница за всички мои известия от последните 24 часа. Това е изключително проста функция, но такава, която е супер полезна и все пак не е достатъчно лесна за намиране.

Ако искате да включите това, първо плъзнете надолу по екрана, за да покажете известията си. Ако виждате бутон Хронология в долната част, поздравления, вече сте включили тази функция. Ако не, и вместо това виждате бутон, озаглавен Управление, продължете напред и докоснете това. Като алтернатива можете да отидете в настройката си и да докоснете Известия. Когато стигнете там, една от първите опции ще бъде “История на известията”. Въведете този екран и завъртете превключвателя. Воала, известията ви вече ще имат подредено място за пребиваване в продължение на 24 часа, дори след като сте ги отстранили.

Тази функция обаче липсва едно нещо, което се надявам да съгласуват в бъдеще: лента за търсене. За 24 часа получавам много известия. Да можеш да го стесниш, дори само от приложението, би било огромно предимство. Но засега поне можете да потърсите това, което може да сте загубили преди.

Оформление на бутона на приложението 2×2
СлашГиър
Винаги сте били в състояние да регулирате размера на иконите си, но Android направи опциите още по-достъпни, като въведе подреждането на мрежата с размер 2×2 за иконите на приложението ви.

Тази функция няма да бъде за всеки, но за тези с лошо зрение или хора, които просто нямат много на телефона си, това може да помогне значително.

За да включите това, намерете празно място на началния екран и натиснете надолу за около една цяла секунда. Малко меню ще се появи и ще трябва да изберете “Wallpaper & style”. Плъзнете по целия път до дъното, където ще видите секцията “Мрежа на приложенията”. Докоснете там и ще бъдете доведени до нов екран, където можете да изпробвате всички различни размери на мрежата. Те варират от 5×5 чак до 2×2. Така че, с опцията 5×5 ще имате общо 25 икони на ваше разположение, а с 2×2 ще имате само четири (плюс началния ред, който не се променя между екраните). Освен това си струва да се спомене, че това се превежда в папки с приложения, които също ще се коригират, когато ги отворите.

Ако докоснете някое от тях, ще получите хубава визуализация на това как би изглеждал екранът ви, ако натиснете бутона Приложи, без всъщност да извършвате промени. Ако искате да промените размера на мрежата, просто натиснете Приложи в долната част на екрана и всичко ще се регулира автоматично.

Поддръжка на кодиране на нови медии
Guillem / Shutterstock
Ето един за истинските техници там! Android 12 вече поддържа AVIF изображения, HEVC видео транскодиране и MPEG-H 3D аудио. Добре, за не-техниците там, това са много главни букви, а не много контекст. Нека обясня защо всички потребители на Android ще се възползват от тази впечатляваща функция.

AVIF е сравнително нов файлов формат на изображението (като jpeg, png или gif), който осигурява по-качествени изображения при още по-добри скорости на компресия. Това означава, че можете да имате картина, която има по-малък отпечатък на твърдия диск от JPEG, като същевременно изглежда по-добре.

HEVC е същата идея като AVIF, с изключение на видеото. Много устройства и приложения в момента използват HEVC, но много от тях не го правят. За тези, които не го правят, Android 12 ще предложи видео транскодиране в движение, за да направи HEVC видео файловете използваеми в цялата операционна система.

Това обаче ще забави потребителите. На страницата на API за разработчици на Android се казва, че “едноминутен HEVC видео файл отнема около 20 секунди, за да се прекодира в AVC на телефон Pixel 3”. Това каза, че за универсална използваемост на видеото, това може да е жертва, която си струва да се направи.

Какво ще кажете за MPEG-H 3D аудио? По същество това означава, че телефонът ви вече ще поддържа не само съраунд звук, но и това, което някои наричат “триизмерен звук”. Говорим за до 64 високоговорителя в 128 основни канала, адаптирани към различни физически подредби. Или, по дяволите, дори може да симулира слухово 3D пространство в слушалките, за тези, които го поддържат. Огромни възможности.

Подобрени настройки за поверителност
Tero Vesalainen/Shutterstock
Ненатрапчивата сигурност изглежда е една от по-големите цели на Android 12. Това означава, че те прокарват нови функции за сигурност, които всъщност ви дават контрол върху това колко изложени искате да бъдете. Можем да видим това ясно в три чисто нови функции.

Първият е опцията да се уверите, че само приложения, които изискват точното ви местоположение, имат достъп до него. Това означава, че приложенията, които изискват известна информация за местоположението, но не и точни данни за местоположението, могат да бъдат ограничени само до наличието на приблизителното ви местоположение.

След това Android се опитва да ви държи в течение за това как се използват фрагментите от клипборда. Ако дадено приложение влезе в клипборда ви, в долната част на екрана ще се появи малко известие и ще ви попълни.

Третата и последна нова функция за сигурност, която бих искал да покрия, са аварийните прекъсвачи на микрофона и камерата. Можете да активирате тези аварийни прекъсвачи, които правят така, че когато е активирано, никое приложение, независимо от предоставените предишни разрешения, няма достъп до микрофона и / или камерата, докато превключвателят е включен. Колко наистина надеждно е това, не знам, но това е стъпка нагоре в личната сигурност от предишното състояние на нещата.

Освен това, ако дадено приложение има достъп до вашия микрофон или камера, зелена икона ще свети в горната дясна част на екрана. Ако приемем, че това е точно, винаги ще можете да знаете кога ви слушат или гледат.

Екранни снимки с възможност за превъртане
Zyabich / Shutterstock
В миналото ще трябва да изтеглите приложение на трета страна, за да направите нещо подобно. За щастие, сега скрийншотовете, които могат да се превъртат, са вградени в операционната система Android 12.

Ако не сте запознати с това какво е екранна снимка, която може да се превърта, представете си, че искате да заснемете цяла уеб страница или голяма част от разговор в едно изображение. Обикновено ще трябва да запълните екрана си с това, което искате, да заснемете, да превъртите надолу, да заснемете и т.н. и т.н. Това или използвайте външно приложение, което ще ви помогне да правите екранни снимки, по-големи от екрана ви. Сега тази функционалност е естествена функция на Android.

Това не е толкова скрито, колкото останалите, но все пак се нуждае от малко обяснение. След като направите екранна снимка, както обикновено, поредица от икони ще се подредят в долната част на екрана. Най-дясната икона ще казва “Улавяне на повече”. Докоснете това. Това ще ви позволи да заснемете приблизително три пъти дължината на екрана си (или всяка сума между тях). Изглежда, че не позволява повече от това, но това все още е сериозно подобрение в сравнение с предишното неизпълнение.

Google Android 12 демо Бързо докосване

Ах, Бързото почукване – дадено на малцина избрани. Не само, че имате нужда от Android 12 за тази елегантна функция, но трябва да имате телефон, който го поддържа. За съжаление, моят Pixel 4a не го прави, така че мога да изляза само от опита на другите. Ако имате Pixel 5 или Pixel 4a 5G, имате късмет за това.

За да включите тази функция, отидете в “Настройки”, след това “Система”, след това “Жестове” и след това “Бързо докосване”. Включете превключвателя. Веднъж активиран, докосването на гърба на телефона два пъти по подразбиране ще направи екранна снимка. Хубавото обаче е, че можете да персонализирате това, за да направите почти безкрайно разнообразие от други неща. Можете да издърпате дигиталния асистент, да поставите на пауза (или, обратно, да пуснете) мултимедията си, да издърпате списъка с последните приложения, да покажете известията си или – да получите това – да отворите всяко приложение по ваш избор. Можете също така да го принудите да изисква от вас да натискате по-силно, за да активирате – полезно за по-нервните сред нас.

Нови джаджи

Android 12 въвежда няколко нови джаджи и функции за джаджи. Някои от тях разгледахме по-рано, като джаджата за великденски яйца и персонализирането на цветовете Material You. Но има още много за това и тук бих искал да премина през куп от най-интересните неща, които можете да пуснете на екрана си.

Има джаджа Google Maps, която ще ви позволи да търсите каквото искате само с едно докосване. Има уиджет за списък със задачи, който се интегрира с Google Keep, който поддържа всичките ви задачи отпред и в центъра. Има опция да поставите снимки на екрана си, сякаш телефонът ви е нещо като цифрова мантия.

Уиджетът Google Drive опростява и ускорява процеса на достъп и качване на файлове. Уиджетът YouTube Music ви дава контрол на началния екран на вашата музика. Има просто digi-устройство, което ще покаже използването на вашите данни. Има аналогов часовник, който ви позволява да избирате от различни стилове.

И накрая (поне за този списък), има джаджа за разговори. Това ви позволява да направите всеки текстов разговор отделна икона. Ще получавате актуализации на иконата, включително известия за нови съобщения и колко непрочетени има. Когато докоснете конвоя, ще бъдете доведени директно до него, без да е необходимо първо да преминавате през интерфейса на приложението. Вероятно ще се възползвам максимално от това, себе си.

Преработена възможност за споделяне с други близки телефони
fizkes/Shutterstock
Споделянето е актуализирано за Android 12. Независимо дали това означава споделяне на WiFi връзка или споделяне на някаква конкретна връзка или медия от телефона ви, всичко е направено (теоретично) по-лесно.

Сега можете да използвате Nearby Share, за да изпратите на някого идентификационните данни за WiFi, необходими за споделяне с вас. Това означава, че ще трябва само да сте в обхвата на Bluetooth (който е приблизително 30 фута или 10 метра), за да използвате тази функционалност.

Nearby Share също ще се показва, когато искате да споделите нещо на телефона си, което го позволява. Вместо да преминавате през приложение за съобщения или социални медии, можете да използвате Bluetooth функционалността на Nearby Share, за да архивирате нещата директно на избраното от вас устройство.

Това каза, “цип” е може би преувеличение. Въпреки че мога да си представя някаква полезност за тази функция, тя включваше твърде много кранове за моя вкус. Още по-лесно е просто да заснемете своя дял във входящата поща на някого.

Завъртане с разпознаване на лица
kittirat roekburi/Shutterstock
Това е чисто удобство, но какво удобство е! Малко неща са по-досадни от това да се опитвате да използвате функцията за завъртане на телефона, когато лежите. Android 12 предлага опцията за автоматично идентифициране на ориентацията на лицето ви спрямо телефона и интелигентно регулиране на въртенето му. По този начин той естествено ще превключва между пейзажен и портретен режим по начин, който има най-голям смисъл за това, което гледате, дори когато лежите на ваша страна.

Трябва да активирате това, като първо отидете в настройките си. Превъртете около половината път надолу до опцията Дисплей, докоснете я, след което изберете опцията Автоматично завъртане на екрана. Първо трябва да активирате автоматичното завъртане, а след това можете да включите Enable Face Detection.

Това може да бъде малко придирчиво в зависимост от качеството на осветлението в стаята (или отскачането от лицето ви от екрана), но когато работи, може да бъде доста разочароващо.

 

Източник: Slash Gear

Подобни публикации

Back to top button