Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаПрепоръчани

Битката за София

След като “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” представиха кандидатурата си за кмет на София –  Васил Терзиев, а Вили Лилков прие да бъде номиниран от инициативен комитет, остава само ГЕРБ да съобщят дългоочакваното име, което ще се впусне в надпреварата за кметското място в столицата. Както обяви сегашният градоначалник Йорданка Фандъкова, това ще се случи, когато столичните структури на организацията вземат решение.

Терзиев

Номинацията му първоначално беше посрещната еуфорично – както от издигналите го, така и от симпатизантите на коалицията, макар още тогава да се чуха мнения, че на негово място трябваше да е един от основателите на „Спаси София” Борис Бонев. Най-малкото, той е  доста познато лице, човекът, който дълги години има отношение към случващото се в София, организирал е редица активности, има своя визия за управлението на столицата, има и опит в общинските дейности. Разбира се, веднага стана ясно защо Терзиев е предпочетен пред Бонев – първият е един от най-големите спонсори на ПП и лично Кирил Петков и Асен Василев са настояли той да е общият кандидат на ДС+”Спаси София”. Видно, те и надделяха, като от ДБ за пореден път преглътнаха налагането им на неподходяща фигура за този или онзи пост. Но нещата не се оправиха, напротив. Само няколко дни след помпозното представяне на Терзиев в Sofia Event Center, което приличаше повече на лекция на някой популярен мотиватор, който те убеждава, че трябва да му се довериш, се разбра чий наследник всъщност е той.

Но за да сме обективни, ще посочим, че Терзиев е и един от най-успешните предприемачи, създател на „Телерик”, а (както стана ясно и беше натъртено многократно на неговото представяне) и един от най-големите частни дарители в страната ни. Обаче…

ДС чука на вратата

Този път абревиатурата не е толкова безобидната, макар и крайно инфантилна – „Добрите сили”, а първообразът – „Държавна сигурност” – зловещата структура, репресивният апарат, на който се крепеше тоталитарният режим. Стана ясно, че Терзиев произхожда от изявен комунистически род, а баща му, дядо му, чичо му са били висши офицери от Държавна сигурност. Висши партийни и държавни постове са заемали и други членове на семейството му, но е достатъчно да се ограничим до най-близките му родственици. Тежко наследство…

За да сме напълни честни, трябва да признаем, че никой не избира роднините си и не би трябвало това да е основен критерий, когато даваме оценка. Проблемът обаче е друг, даже са няколко.

Първо – тук не се касае за обикновени членове на комунистическата партия, каквито вероятно са били 90% от живелите преди 90-те, съответно и няма човек, в чието семейство да не е имало някой поддръжник или част от комунистическите структури – факт. Тук се касае за не един, даже не и двама близки родственици, които буквално са колили и бесили, решавали са съдби, режели са глави.

Второ – както посочиха и поддръжници на ДБ/ПП – обидно е, нелепо е считащите се за десница да издигат такъв кандидат, тази номинация би била разбираема единствено за БСП, но е истина, че дори те никога не са си позволявали да издигнат толкова обременен наследствено кандидат за толкова висок и отговорен пост.

Трето – макар да не е свързано с ДС, той няма никакъв опит в местната власт, не е бил кандидат за публична позиция, не познава проблемите на София, няма и обществени позиции, касаещи управлението на столицата. Но пък има милиони…

Дори на представянето му се разбра, че „Спаси София” щели да му помагат, защото той няма опит – техни думи. Включително и от организацията на Борис Бонев  са написали програмата на кандидат-кмета.

Четвъртият и най-сериозен проблем – както стана ясно преди няколко дни, първият милион на „Телерик” въобще не е плод само на щастлива случайност и упорита работа, а е пряко свързан с ДС – пак не „Добрите сили”, а „Държавна сигурност”, по-точно, парите идват от дъщерна фирма (КИМКООП ТРЕЙДИНГ” ООД), пряко свързана с репресивната структура. Компанията е специализирана в производството на оптични съоръжения, които се използват за производството на оръжие, лазерни системи и медицински устройства, като сред създателите са и четирима, разкрити като щатни служители на Първо главно управление на Държавна сигурност.

От ведомостите става ясно, че Васил Терзиев, както и тримата му съдружници, първоначално са служители на “КИМКООП ТРЕЙДИНГ”, а впоследствие са прехвърлени на “Телерик”. При този акт, освен служителите, се прехвърлят и активи на стойност 500 хил. лв. от фирмата-майка на дъщерната фирма, а отделно 1 315 486 лв. са описаните приходи и печалба за първите 7 месеца на 2005 г. на отдел “програмни продукти” на “КИМКООП ТРЕЙДИНГ”, който отдел се превръща в “Телерик”.

Тоест сълзливата история, която Терзиев упорито разказва през последните седмици – как са стартирали с чист ентусиазъм и няколко подарени бюра, е лъжа. Той се появява на сцената благодарение на една от най-успешните фирми – част от оръжейния комплекс на България, която фирма е създадена от служители на Държавна сигурност.

Това, пак повтарям, е кандидатът на много държащите да се наричат десни, за него трябва да гласуват и уж десните избиратели.

Вили Лилков

Буквално на другия полюс стои издигнатият от инициативен комитет Вили Лилков, който комитет е от средите на старата софийска десница – старото СДС и ДСБ. Самият той е бивш депутат, бивш зам.-шеф на Столичния общински съвет, изследовател на престъпленията на комунистическата Държавна сигурност, като заедно с разследващия журналист Христо Христов издава книгата “Бившите хора по класификацията на Държавна сигурност”, в която се разкрива тежката съдба и унищожението на българския елит, на културата, на бизнеса след 9 септември 1944 г.

Освен всичко изброено, той има и сериозно отношение към столицата и нейното минало. Негово е предложението жълтите павета в София да бъдат обявени за национална културно наследство, по негова инициатива се извършва и реконструкцията на Женския пазар в София, стартира и кампанията “Софийска памет”, която цели да запази историческата памет на бележити българи и софийски граждани, като една от инициативите им е столицата ни най-накрая да има паметник на легендарния си кмет Иван Иванов – най-успешният градоначалник, управлявал града от Освобождението до днес.

Лилков има и основен принос за възстановяването на синагогата във Видин, родителите му са от еврейски произход, семейството му и той лично са страдали от репресиите на комунизма.

През 2015 г. той вече беше кандидат за кмет на столицата, номинация на Реформаторския блок, но тогава събра само 9,62% от гласовете и остана на второ място на първия тур, а Йорданка Фандъкова спечели над 60% от гласовете.

Самият Лилков не отхвърли категорично възможността да приеме подкрепа от страна на ГЕРБ, даже заяви, че ще търси открито за подкрепа СДС, които са коалиционен партньор с партията на Бойко Борисов, но подчерта, че “ГЕРБ са длъжни да се явят със собствена кандидатура в София по две причини. Първата е техническа – появата на една листа за съветници и районни кметове без лидер, т.е. кандидат за кмет, обрича листата. И второ – ГЕРБ са длъжни да имат кандидат за кмет, за да защитят своето 18-годишно управление в столицата. ГЕРБ управлява от 2005 година и този лидер, който е кандидат за кмет, трябва да защити и обясни направеното”.

ГЕРБ

Както подчерта и Фандъкова, столичните структури на партията предстои да вземат решението кого ще номинират.

Най-често спряганото име е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който не даде конкретен отговор. Той безспорно е един от най-ангажираните с проблемите на столицата лица, един от най-запознатите с тях.

Инициатор на редица активности, сред които социалната услуга – „Правна клиника“ за пострадали от домашно насилие жени и деца, както и за създаване на второ защитено жилище с 10 места; програма за интеграция и кариерно развитие на деца и младежи със синдром на Даун; за хората с Алцхаймер и деменция, които се губят в големия град, е въведена общинска програма за безплатно предоставяне GPS-проследяващи устройства; сред инициаторите на въвеждането на нови правила за ограничено използване на пиротехника в Столична община с цел опазването на общественото здраве, чистотата на въздуха и живота на домашните любимци и дивите животни; инициира безплатни курсови за пътна безопасност за граждани с 10 години опит зад волана; поставени са 32 две електронни табла за скорост в проблемни точки в София; монтирано е засилено осветление и е положена пътна маркировка на над 400 пешеходни пътеки; обособени са 50 нови пешеходни пътеки, като 30 от тях са с изградени неравности за ограничаване на скоростта; предприема действия по реформа и създаване на нови правила за преместваемите обекти в Столична община, като започва и поетапното премахване на редица незаконни търговски обекти в София; по негово предложение се затяга и контролът над трите големи общински дружества „Толлофикация“ ЕАД, „ЦГМ“ ЕАД и „Софийски имоти”; вносител е и на доклад за мащабна капиталова програма на Столична община за ремонт на 700 000 квадратни метра тротоарни площи в Столична община в рамките на година.

Буквално неизброими са инициативите, които той подема или е част от тях. И всичките са подобрили по един или друг начин живота на столичани.  Не можем да пропуснем и че през 2022г. подкрепя организацията на украинците в България „Мати Украйна”, като Столичният общински съвет предоставя помещение за хуманитарен център, а адвокатската му кантора предоставя безплатни юридически консултации на украинските бежанци, като самият той е осигурил и два автобуса, извозвали бежанци от румънско-украинската граница. Има и още редица благотворителни дейности в тази насока, но наистина няма да стигне и цял ден да изброим всичко. Не можем да пропуснем че през декември, отново по негово предложение, са организирани десет коледни пазара, разположени на терени на общински дружества. На коледните пазари се продават приоритетно продукти на местни производители и социални предприемачи.

Ако има човек, който познава най-добре проблемите на столична община, тревогите и болките на софиянци, ако има някой, който знае как – включително и административно, да ги реши, това без никакво съмнение е Георги Георгиев. Именно и поради тази причина е безсмислено да се изброяват още имена, които през последните месеца бяха спрягани като вариант за номинация на ГЕРБ. Няма по-подходящ от техните структури. Въпросът тук е друг.

Битката за десния гласоподавател

Истината е, че за Терзиев няма как да гласува нито един човек, който наистина се счита за десен, това е абсурдно. Не само поради родствениците му, дори не само заради старта на бизнеса му и връзките с фирми на ДС, а включително и заради издигналите го – ПП, ДБ и Спаси София. Партията на Асен Василев и Кирил Петков не е дясна, заявявали са го самите те. Ако трябва да я определим най-точно, е център-ляво. „Зелените” от коалицията ДБ пък са крайно леви, „Да, България”  в най-добрия случай също са център-ляво, макар с подкрепата си за откровено леви политики – Зелената сделка, отношението им Истанбулската конвенция, към ЛГБТИ и прочее, да са леви.

Единствено ДСБ биха могли да бъдат определени като център-дясно, но всъщност те вече само на хартия се водят такива, съдейки по хората, които напуснаха редиците им през последните години (точно малкото останали истински десни), съдейки и по подкрепата им за ПП, за подкрепата им към Радев (необходимо ли е да припомняме колко пъти лидерът им Атанас Атанасов хвалеше президента Румен Радев, признанието на Атанасов, че ще гласуват за него и т.н.)  и прочее. ДСБ още по-категорично се откъснаха от дясното и с отговора си, че категорично застават зад Терзиев, за сметка на бившия им член Лилков, който според тях търсил разделение и работи в интерес на статуквото.

Терзиев не би могъл да се бори за десните гласове. Битката за тях ще е между Лилков и кандидатът за столичен кмет, издигнат от ГЕРБ, вероятно Георгиев. Вариантите са няколко, като е рано да се справят прогнози, но почти сигурно ще се стигне до втори тур, поне с оглед на издигнатите до момента кандидатури. Малко възможно е който и да е от тримата (не коментирам номинацията на Възраждане Деян Николов, нито евентуалният избор на БСП – Ваня Григорова, защото нямат сериозни шансове) да успее спечели мнозинство на първи тур. Нещо повече, почти невъзможно е да това да направи Терзиев, чиито гласоподаватели намаляват правопропорционално на осветляваната ежедневно за него и старта на бизнеса му информация, а според анализатори, Лилков, който през 2015г. получи под 10%, трудно би могъл да очаква много сериозна подкрепа, с оглед на това, че десните избиратели наистина ще са разделени в избора си – с уточнението си, че това разделение ще дойде по-скоро по линията кандидат на ГЕРБ-Лилков, а не по отношение на Терзиев, макар че той ще получи определена подкрепа от хората, гласували за ПП, донякъде и тези, дали вота си за ДБ. Но не десни, подчертавам дебело.

Да разгледаме все пак възможните варианти. След първи тур да продължат Георгиев (или друг кандидат на ГЕРБ) и Терзиев. Това означава, че почти сигурно кандидатът на ГЕРБ ще е новият кмет, защото съвсем логично, на втори тур Лилков би призовал гласувалите за него да подкрепят останалия десен кандидат. Освен това, отново наблюдавайки силния отлив на подкрепа към избора на ДС (вече се има предвид „Добрите сили”, макар и другото да би било вярно), възможностите на Терзиев няма да стигнат за толкова мощна подкрепа. Тук не бива да забравяме и още един фактор – към момента не е имало дебати, прекалено рано е. При такива, ще станат очевидни дефицитите на Терзиев – той няма никакъв опит, няма и представа от общинските проблеми и решения, за да може адекватно да води диспут с отлично подготвения Георгиев и много добре запознатия Лилков.

Втори вариант – Лилков/Георгиев. Това би било интересен двубой, както с оглед на компетентността на двамата, така и с оглед на ползите за столичани – двама десни кандидати на балотаж ще е добра новина за София, доказваща, че популистки идеи и червени кандидати нямат място в столицата. В този случай ще станем свидетели на чисто професионално противопоставяне, а не замеряваме с безпочвени клевети и обвинения, което ще покачи нивото на сблъсъка.

Има някакъв минимален вариант ДБ/ПП да призоват за втори тур техните поддръжници да подкрепят Лилков, макар че както заявиха нееднократно, той също е кандидат на статуквото, който прави услуга на Борисов с участието си в надпреварата. Вероятно ще оставят гласувалите за тях сами да решат, което отново би означавало някакви допълнителни гласове за бившия член на ДСБ.

Във всички случаи е важно да отбележим и друго – ако кандидатът на ГЕРБ е Георгиев, това означава почти сигурен кмет, но ако те решат да рискуват с по-непопулярна и неподготвена фигура за този пост, има сериозна опасност да загубят надпреварата. Какъвто и да е експеримент за подобна позиция, ще доведе до отлив на избиратели, повтаряйки случилото се с Цецка Цачева.

И най-невероятният към момента двубой – Терзиев/Лилков, който двубой би бил много интересен, защото в битка за кметското място ще се изправят наследникът на висши функционери от ДС, макар и номиниран и подкрепен от именуващите се „градска десница”, срещу наистина десен кандидат, който обаче среща съпротивата, парадоксално, на партиите, имащи наглостта все още да се пришиват към дясното. Извинявам се за тавтологията, но е неминуема.

Разбира се, Георгиев ще има най-тежката задача в тази надпревара, защото критиките към управлението на партията му, в частност към Фандъкова, не са малко. Самата тя нееднократно е посочвала, че има грешки, което е съвсем нормално при толкова дълго управление, както и поради факта, че половин България се пренесе да живее тук (а градът никога не е бил предвиден за милиони), което нито Фандъкова, нито който и да е столичен кмет може да промени.

И да, корупция е имало, имало е и необмислени действия, имало е и пропуски, имало е и небрежност. Но имам и една новина за всички, които си мислят, че това някога окончателно ще приключи – надали има град по света, всъщност няма, където да липсва нещо от изброеното, особено ако е столица и се касае за разпределянето на огромен бюджет. Просто е неизбежно, защото макар кметът да е един, по веригата е пълно с още много звена и хора, а да си мислим, че всички са идеалисти, алтруисти и честни, е утопично.

Но ако човек е обективен, няма как да не забележи огромната промяна в столицата през последните 14 години. Всичко е по-добре уредено, има много възможности за работа, придвижването в града е лесно и достъпно, транспортът (с всичките му кусури) е обхванал целия град, културната програма е обогатена, проблемите се решават много по-бързо. София наистина расте, и макар това да води до други проблеми, може спокойно да се каже, че не старее, а се облагородява. И след няколко месеца предстои да дадем отговор на въпроса – искаме ли това да продължи или ще рискуваме начело на столицата да застане популистки настроен кмет, издигнат от партии с ляв профил.

Виктория Георгиева

Източник: TRIBUNE

Подобни публикации

Back to top button