Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Изложба сценично оръжие

Пушки и пистолети от "Хъшове", "Народът на Вазов" и "Великденско вино" показва Народният театър

Впечатляващи копия на част от оръжията, които се използват в спектакли от миналото и днес, ще покаже в изложба Народният театър „Иван Вазов“.  Пушки, пистолети, револвери и карабини, участвали като част от реквизита в представления от 50-те години до днес и принтирани досущ като оригиналите в 3D копия, са част от експозицията, която се открива утре, 5 май, от 17:30 ч. и показва 20 експоната на огнестрелни и газ сигнални оръжия. Експонатите са подредени в южната част на Втори балкон и ще бъдат специално осветени за по-въздействащ ефект.

Изложбата на оръжейните експонати е част от дейностите в рамките на проект № BGCULTURE-1.001-0036 „Международно културно сътрудничество за експониране на театралното наследство“ по програма  РА 14 „КУЛТУРНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, НАСЛЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО“, който се реализира от Народен театър „Иван Вазов“ в партньорство с Университетски колеж за зелено развитие (The University College for Green Development), гр. Брюне, Норвегия.

Най-голямата част от показаните оръжия участват в спектакъла „Хъшове“ на Александър Морфов – представлението, в което „се гърми най-много“. Зрителите ще могат да видят копия от ловната пушка модификация „Лафоше“, револверите „Гасер“, с които стрелят Валери Йорданов в „Хъшове“ и Валентин Ганев в „Народът на Вазов“ и револвера „Наган“, който също участва в постановката по „Немили-недраги“.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и пистолета „Браунинг“, с който играе Валери Йорданов в „Големанов“, газ сигналния револвер „Аркус“, произведен от завода в Лясковец, с който Владо Пенев участва във „Великденско вино“, газ сигналните револвери RM, които се появяват на сцената в „Хъшове“ и „Хоро“, револверите „Булдог“ и „Смит и Уесън“ от „Пиано в тревата“ и „Животът е прекрасен“, карабината „Манлихер-Каркано“ от „Народът на Вазов“.

Подборът на експонатите е направен от оръжейника на Народния театър Димитър Красински, чиято длъжност е единствена по рода си в българските театри. Освен за подготовката и обезопасяването на оръжията, той се занимава и с техническата подготовка и мерките за сигурност на актьорите преди употребата им на сцената.

Сред експонатите е и полуавтоматичният пистолет „Драйзе“, който участва в постановки от 50-те и 70-те години на миналия век.

Любопитна подробност е, че в театъра се пази уникалният полуавтоматичен пистолет „Люгер“, известен още като „Парабелум“ (в превод от латински – „Готви се за война“), на който има надпис на кирилица „Огън“. Този пистолет е правен преди 9-и септември като специална поръчка за нуждите на българската полиция.

„От времето на прочутата римска фраза „Ако искаш мир, готви се за война“, за чиито автор се счита Платон, са изминали изпълнени с драматични събития векове, белязали с трагизъм историята на човечеството. Едно от най-противоречивите технологични достижения е създаването на огнестрелното оръжие, което специалистите датират от 12 век. Животът на пистолета е важна част и от съвременното театрално пространство като детайл от драматургичния образ на героите, а това е и неговото днешно сценично послание: „Ако искаш мир, не забравяй войната“, казва Димитър Красински, с чието съдействие е направен подборът на оръжията, снимките и информацията към тях.

Източник: Народен театър “Иван Вазов”

Подобни публикации

Back to top button