Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Как се пуши пура?

Всичко, което трябва да знаете

Пушенето на пура определено е начин за релаксиране и същевременно доказателство за притежание на стил и класа. Да се насладиш на качествената пура е същински ритуал и поради тази причина следва да сме подготвени за всички тънкости и принципи при пурите. Как се пуши пура е първият въпрос, който всеки си задава преди да се реши на тази крачка в живота си.

Добрата пура е перфектен завършек на успешната седмица.

Пушенето на пури – маниерът на богатите

Как да изберем подходящата пура

Ако сте в магазин и искате да закупите пура, не си мислете, че ако трошите пари най-скъпият вариант ще бъде и най-добър. По-високата цена не винаги означава по-високо качество, а и като начинаещи така или иначе вероятно няма да можете да оцените всички отличителни елементи на фината пура. Спрете се на нещо средно ниво, което изглежда подходящо за вас. Най-добре попитайте продавача какво би ви препоръчал като за начинаещ.

И все пак, ако ви се наложи сами да избирате пура, било то от магазин или от хумидор на приятел, вземете пурата и я опипайте с въртеливи движения на пръстите. Ако има бучки или меки петна, не е вашата пура. Добрата пура има плътна и твърда текстура по цялата си дължина.

Пурите са различни по форма, размер и марка

Как да отрежем пурата

Преди да запалите, трябва да отрежете края на пурата. Разбира се този, който влиза в устата ви. И разбира се за тази цел се използват специално създадени резачки, тип гилотина или ножици за пури. Рязането с нож е допустимо само, ако нямате тези аксесоари, а някои хора прибягват дори от отхапване. Но не допускайте това да се случва. Това може да причини разкъсване на пурата, което в крайна сметка ще се отрази на истински доброто преживяване от пушенето. Ето защо е важно отрязването да е с бързо, силно и рязко движение.

Можете също така да отрежете пурата с така наречената V-CUT гилотина или да я продупчете с пънчер. Във всеки случай е добре предварително да навлажните с устни главата на пурата, но за по-детайлна информация относно видовете рязане и всички тънкости, ще напишем отделна статия.

Срязът на пурата влияе на силата ѝ

Как да запалим пурата

Най-разпространеният и лесен начин е чрез газова запалка с мощен джет пламък. Задължително на газ, забравете бензиновите запалки, които повлияват негативно на вкуса и аромата на пурата, а ние разбира се не желаем това. Може да се използва и специален кибрит за пури, като винаги пламъкът се поднася към пурата, когато фосфорът е изгорял. Професионалистите в сферата предпочитат да използват кедрови клечки, но имайте предвид, че това е малко по-трудно и отнема повече време. Най-важното, към което трябва да се стремим е да не „залепваме“ пурата директно към пламъка, а първо бавно да я загреем и запалим равномерно. За тази цел държим пурата под ъгъл и с пръсти я въртим на разстояние от пламъка, така че да се нагрее еднакво и да не тръгне да гори на криво.

Чак след като забележим малко оранжево сияние в края на пурата, можем да всмучем от нея и след като се убедим, че е запалена, да я оставим за около минутка.

Равномерното запалване е от огромна значимост

Как да изпушим пурата

Ето, че стигнахме и до същинската част – как се пуши пура? След като пурата е добре разпалена, остава да и се насладим по най-добрия начин. За тази цел трябва да спазваме някои простички правил. На първо място – дима от пурата не се вдишва в дробовете. Ако го направите, вероятно ще започнете да се давите и кашлята. Вместо това просто всмуквайте, както през сламка и оставете на рецепторите в устната кухина да усетята вкуса и аромата на пурата. Първоначално може да всмучете 4-5 пъти, докато започне да излиза плътен бял дим. След което оптимално се всмуква 1-2 пъти веднъж на минута. Честотата на всмукване е между 30 и 90 секунди. По-честото дърпане ще накара пурата да прегрее, а това ще я направи рязка на вкус. Твърде рядкото всмукване пък може да доведе до угасване.

Не тръскайте пепелта, както се тръска от цигара. Всъщност добрите пури се познават и по това, че пепелта се задържа по няколко сантиметра. Но не я оставяйте и прекалено дълга, тъй като многото пепел ще попречи на въздушния поток, което от своя страна ще причини неравномерно горене. Най-добре е след като достигне 2-3 сантиметра внимателно да я отчупите с въртеливи движения, докосвайки пепелника. Ако искате да изгасите пурата не я натискайте. Просто я оставете и тя сама ще угасне.

И най-важното правило – отпуснете се. Пушенето на пура е ритуал, който ще взриви сетивата ви. Сипете си чаша хубав коняк или уиски, облегнете се удобно в креслото си и просто дайте на душата си този момент на спокойствие и удовлетворение.

Източник: Запалки.net

Подобни публикации

Back to top button