Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Митрофанова чества Съветската армия в София

Общинарите от ПП-ДБ поискаха забрана за церемонията, кметът Васил Терзиев отговори, че нямало как да я спре

Честването на Деня на Червената армия да бъде забранено от кмета на София Васил Терзиев. Това поискаха съветиците от издигналата го за кмет коалиция между “Продължаваме промяната-Демократична България” и “Спаси София”.

Въпросното честване беше насрочено за 11 часа в четвъртък при паметника-костница на Съветската армия в “Лозенец” и се организира от посолството на Русия и от посланика Елеонора Митрофанова.

Съветниците от ПП-ДБ и “Спаси София” излязоха с декларация за забрана на церемонията минути преди часа, в който тя беше насрочена. Така или иначе събитието се състоя безпрепятствено.

По-късно кметът Васил Терзиев обясни, че в общината е получена нота от Министерството на външните работи, с която се иска кметът да изпълни действията по съгласуване, вменени му от закона. Васил Терзиев поясни, че режимът е съгласувателен и няма как общината да забрани поклонението. Можело само да се следи проявата да е безопасна за гражданите, да не се газят цветята и др.

Добави, че не трябва с темата да се злоупотребява за политически цели. “Няма какво да се търси сензация”, добави кметът.

На въпрос как така общината не може да забрани церемонията в чест на Съветската армия, но пък е спряла за поредна година Луковмарш, той отговори, че става въпрос за различни режими.

По-късно Васил Терзиев добави, че общината има намерение да предложи улици в София да носят имената на загиналия в полярен затвор руски опозиционер Алексей Навални, както и на юриста и университетски преподавател Кристиан Таков, който почина през 2017 г.

Източник: Mediapool

Подобни публикации

Back to top button