Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Новооткрит роднина на Т-рекс вероятно е бил още по-голям от краля на динозаврите

Наскоро идентифицираният вид е най-близкият известен роднина на T-рекс и може да е бил дори по-голям от краля на динозаврите, показва ново проучване.

Новооткритият вид, Tyrannosaurus mcraeensis, е идентифициран от частичен вкаменен череп, който палеонтолозите откриват през 1983 г., докато изследваха формацията Hall Lake в Ню Мексико. Калцираният череп първоначално е бил класифициран като череп на T-рекс и оттогава е изложен в Музея по естествена история и наука в Ню Мексико (NMMNHS). Но през 2013 г. екип от палеонтолози решава да направи нов анализ на черепа, след като забеляза фини, но подозрителни аномалии във формата му.

В новото проучване, публикувано в Scientific Reports, екипът разкрива, че черепът датира от преди между 73 милиона и 71 милиона години по време на периода креда (преди 145 милиона до 66 милиона години). Това прави T. mcraeensis между 3 милиона и 5 милиона години по-стар от T-рекс.

Голямата разлика във възрастта е основният признак, че това всъщност е друг вид. Но освен това са налице значителни морфологични разлики, които отличават T. mcraeensis от Т. rex.

„Най-впечатляващата разлика е формата на долната челюст, която е по-тънка и извита [от тази на Т-рекс]“, казва за Live Science съавторът на изследването Ник Лонгрич, палеонтолог от Университета в Бат в Обединеното кралство. „Също така липсват изпъкналите рогове над горната част на очите при T-рекс.“

T. mcraeensis има и по-малко зъби от повечето други тиранозаври, което е една от основните причини, поради които изследователите вярват, че е най-близкият роднина на T. Rex, тъй като T. rex също има по-малко зъби, каза Лонгрич.

Размерът на черепа предполага, че този конкретен T. mcraeensis е бил приблизително със същия размер като типичния възрастен T. rex, като е нараснал до около 12 м дължина. Но други индивиди от същия вид може да са били по-големи от това.

„Не е невъзможно“ T. mcraeensis да е бил дори по-голям от T. rex, казва Лонгрич. „Тъй като имаме само един индивид, малко вероятно е да сме намерили най-големия представител на вида.“

T. mcraeensis вероятно е бил върховният хищник на своето време, точно като T. rex, казва още Лонгрич. И ако двата вида са съществували по едно и също време, те вероятно биха били “доста равнопоставени” в битка, добавя той.

Новите открития са още едно доказателство, че Ню Мексико е едно от най-добрите места в света за търсене на нови видове динозаври, казва за Live Science съавторът на изследването Спенсър Лукас, уредник в секцията по геология и палеонтология в NMMNHS. „Много нови динозаври предстои да бъдат открити в щата, както в скалите, така и в чекмеджетата на музеите“, добавя той.

Източник: National Geographic

Подобни публикации

Back to top button