Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

От подлезите в София се плашат и софиянци, и общината

Подземните съоръжения се ремонтират едва когато хората от района заплашат с протести

Аномалиите в управлението на София са най-различни, а с много от тях хората се сблъскват всеки ден. Подлезите в града се ремонтират и почистват добре едва тогава, когато жителите на съответния квартал съумеят да вдигнат достатъчно шум и Столична община се види принудена да вземе мерки. Преди дни член на Столичния общински съвет съобщи, че след около година писане на писма до администрацията на Йорданка Фандъкова и до район “Триадица” най-после са обезопасени зейналите дупки около отводнителните решетки в един от входовете на подлеза на бул. “Витоша” и бул. “Пенчо Славейков” към Медицинска академия и са сменени изпотрошените стъпъла. Общинарят изчисли, че е свършена 1/4 от необходимата работа, тъй като другите три входа на подземното съоръжение още не са ремонтирани. По същото време хора от района около Орлов мост си честитяха във “Фейсбук”, че след дълги призиви и настоявания подлезът под Цариградско шосе при ул. “Загоре” най-после е почистен и в него не се носи толкова нетърпима смрад, което позволява на майките с колички да го ползват на път за Борисовата градина.

Други жители на града обаче нямат същия късмет. През март в контактния център на Столична община са подадени около 15 сигнала за проблеми в различни подлези в София. Например местната управа е информирана, че при гара Подуяне и в подлеза на спирка “Студентски общежития” не работи осветлението. При бившето кино “Изток” пък е развален асансьорът, а в допълнение пространството рядко се чисти. Проблем с асансьорите има и на Орлов мост. Сигнали за нужда от ремонт и обезопасяване има и в безспорно най-проблемния подлез в София- при Централна гара. Писмо за непочистени боклуци е входирано и за съоръжението при метростанция “Овча купел”. Всички тези писма продължават са с гриф “В процес на обработка” в системата на общината, макар че някои са входирани в началото на месеца. Понякога този гриф стои с месеци, през които не се случва нищо. С едно от писмата  администрацията директно е отказала да се занимава, след като гражданин е информирал “Московска” 33 за стърчащи кабели в подлеза на НДК, но не е уточнил за който точно подлез става дума. В един от малкото сигнали, на които е отговорено, се казва, че асансьорът в подлеза на бул. “България” и “Тодор Каблешков” от страната на известна търговска верига няма да бъде пуснат скоро, защото е опасен.

На територията на Столична община има 89 подлеза, съобщиха преди време от кметството. Най-много са в район “Триадица”- 14 бр., следвани от „Подуяне“ -13 бр. и „Средец“- 10 бр. В район “Красно село” има 8 подлеза, а по 5- в “Изгрев” и “Сердика”. В повечето от останалите зони също има по няколко подлеза, а нито един няма в “Нови Искър”, “Панчарево” и “Красна поляна”. През отиващия си четвърти мандат на Фандъкова само един подлез в София претърпя основен ремонт- този при Румънското посолство. Той бе включен в инвестиционната програма за 2022 г. отново след многобройни сигнали и настоявания, като стойността на обновлението е 770 000 лв. В момента на обекта текат довършителните дейности.

С решение на СОС преди повече от 10 г. с поддръжката на подлезите бяха натоварени районните кметове. Управлението на въпросната общинска собственост обаче е организирано така, че изглежда като уравнение с много неизвестни, а всеки участник в процеса сочи с пръст отсрещната страна като виновна за несвършеното. Макар да отговарят за подлезите, районите не знаят с какъв бюджет ще разполагат, за да изпълняват задълженията си. Практиката е, когато в някое от подземията се появи проблем, нещо бъде счупено или стане инцидент, едва тогава районът да поиска средства за справяне със ситуацията, а общината да разгледа искането и да реши дали да го одобри. „Ремонтни работи в подлези се извършват след искане и отпускане на средства за целеви ремонти. Няма отделен бюджет за аварийни ситуации и вандалски прояви. Районът изготвя количествено-стойностни сметки, които впоследствие се одобряват от Столична община“, поясняват за „Сега“ от района с най-много подлези– „Триадица“.

“Район „Средец“ периодично изпраща писма до Столична община за финансиране на база на направените разходи за издръжка на подлезите (ел. енергия, асансьори, аварийни ремонти и др.), като прилага разходо-оправдателни документи. След това започват преговори, за да отпусне общината необходимата сума. Уточненият бюджет за поддръжка на подлезите за 2022г. е 49 955 лв. с включен авариен ремонт на подлеза при БТА от 30 443лв. Така за поддръжка на подлезите в района остават 20 000 лв.”, допълват от район “Средец”, който отговаря за 10 подлеза.

Макар да се водят стопани на подлезите, районите нямат правомощия относно тяхното почистване. То е в ръцете на фирмите, с които Столична община има комплексни договори за събирането на боклука в кварталите. Както е известно, тяхната дейност се контролира от Столичен инспекторат, чийто директор в момента е бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Същият бе уволнен от едно от служебните правителства на Румен Радев заради полицейско насилие над протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през 2020 г. След това Иванов скоростно бе трудоустроен в Столична община, като Фандъкова обясни, че й трябва човек с твърда ръка за тази дейност. Вече близо две години обаче хигиената в столицата не се подобри, дори напротив – сигналите на сайта на общината валят от всички посоки. “Почистването на подлезите в район “Средец” обхваща само летните месеци и е много на две–на три. Общуваме си с инспектората по тая тема и имаме много разправии. Честно казано, нито аз съм доволен как се чистят подлезите, нито са доволни гражданите“, заяви преди дни кметът Трайчо Трайков пред общинските съветници.

Районните кметове само наблюдават и как се организира охраната и сигурността в подлезите, договорите за която отново се сключват от централната местна власт. „В някой подлези в района има камери, в други няма. Но дори и там, където има, ефективността е нула. Нито веднъж случай на вандализъм в район „Средец“ не е разкрит със запис от камера. Когато сме имали такива случаи, както наскоро се случи в подлеза при Спортната палата, поне 10 пъти съм подавал сигнал до общинската дирекция „Сигурност“. Оттам пращат записи на полицията и след 2-3 месеца се получава отговор, че на записа не се вижда нищо“, коментира отново Трайков.

Освен че подлезите се ремонтират, когато ножът е опрял до кокала, качеството на ремонтите е добре познатото в София. “В голямата си част подлезите по бул. “България” са след основен ремонт, извършен преди около 5 г. от Столична община. Основният проблем се явяват течовете от тавана на повечето подземни съоръжения. За да се реши този проблем, е необходимо не само ремонт на подлезите, но и на уличните платна, за което сме сигнализирали общината. С писмо от 28 февруари 2022 г. район “Триадица” иска от СО да се възложи инвестиционен проект за поетапната подмяна на окачените тавани с по-подходящи архитектурни решения, които да издържат по-дълго време на тези условия, докато не бъде решен проблемът с течовете”, съобщиха от “Триадица” за “Сега”.

Районни кметове смятат, че положението с поддръжката и хигиената в подлезите ще се подобри, ако правомощията им се увеличат. “Един от начините за оптимизиране на поддръжката на подлезите е осигуряването на постоянен бюджет, предоставен на районната администрация с цел по-бърза и навременна реакция в случай на належащи или аварийни ремонти. Друг важен въпрос е повишаване нивото на сигурността с жива охрана и видеонаблюдение, както и разследването и санкционирането на вандалски прояви от компетентните органи. Не на последно място е необходим по-интензивен график за почистването, в т.ч. и със специализирана техника”, изброяват от “Триадица”.

Има ли София нужда от всичките си подлези, след като не може да се грижи за тях? Въпросът се задава все по-често от архитекти и жители на града, особено в центъра. През м.г. от район “Лозенец” оповестиха, че с участието на урбанисти се разработва схема да бъде изключен от употреба подлезът на бул.”България” и бул.”Фритьоф Нансен” при Моста на влюбените. Обяснението е, че съвременните градоустройствени решения не вкарват хората под земята за сметка на автомобилите. Въпреки че идеята не е подлагана на обществено обсъждане, възможността някои подлези в центъра да се затворят с цел пешеходците да излязат на светло вече нажежи страстите в социалните мрежи. Като подлези, чийто функции може да се заменят със светофари и пешоходни пътеки, бяха посочени още този при Спортната палата, при НДК откъм бул. “Витоша”. От район “Триадица” коментираха за “Сега”, че на тяхна територия вече има подлез с отпаднала необходимост- на бул. “Фритьоф Нансен” към градината на НДК, тъй като хората масово предпочитали да минават над него. Въпросният подлез обаче вече се е превърнал в един от най-мръсните и рушащи се в София.

Светослав Спасов

Източник: СЕГА

Подобни публикации

Back to top button