Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Разширяват гробищния парк “Бакърена фабрика” в София Разширяват гробищния парк “Бакърена фабрика” в София

Кметът Терзиев иска промяна в наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

Подписах договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот към Столичната община. Имотът се намира в район “Връбница”. Тези близо 52 дка ще ни позволят да разширим гробищния парк “Бакърена фабрика”. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Той обясни, че на новата територия от Общината ще искат да се направи облагородяване с водоснабдяване и алеи, като това няма да стане бързо, защото изготвена преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена са високи. Ще ангажираме експерти, които да предложат възможни решения, допълни Терзиев и обърна внимание, че приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет (СОС) още през 2016 година, но оттогава до днес никой не е направил нищо това да се случи.

Столичният кмет поясни, че последното разширение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 година, като ще е необходима много работа за осигуряване на терени за изграждане на допълнителни паркове. Васил Терзиев пише, че спешно ще се предприемат действия за подобряване на контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове. На среща с фирма “Егида-София” кметът ще изиска по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите.

Терзиев обяви, че ще внесе доклад с предложения към СОС за промяна на наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура.

“За много от тези мерки обаче ни трябва работещ общински съвет. Надявам се след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци”, пише в заключение той.

Миналата година групата на “Патриоти за София” в Столичния общински съвет поиска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове, припомня БТА. В доклада си общинският съветник Карлос Контрера написа, че периодично в общината и общинския съвет постъпват сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения както от служители на Общинско предприятие (ОП) “Гробищни паркове”, така и от ръководството на предприятието. На изпращани сигнали за нередности директорът на общинското предприятие често отговаря формално, без представяне на ясни данни и отговори, включително за причините, довели до едно или друго обстоятелство, се посочва още в доклада. От Столична община отговориха, че през 2021 г. в общинско предприятие “Гробищни паркове” са били извършени проверки, възложени от Столичната община и други институции. Повод за проверките е бил сигнал на Карлос Контрера за нередности в общинското предприятие. От Общината посочиха, че проверките не са констатирали да има нарушения.

Източник: DIR.BG

Подобни публикации

Back to top button