Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Съдът нареди проверка на протоколите във всички 1639 секции на кметските избори в София

"Дали установените проблеми могат да доведат до нови избори? На този въпрос отговор може да даде само съдът", заяви Ваня Григорова

Административен съд София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата, съобщи “Сега”. В делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й на кандидат за кмет на Столична община, са били анализирани само 313 секции и съдия Галин Нестеров решава, че това е недостатъчно.

15 от флашките с резултатите от проверените секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, но не може да ги открие. Вещите лица установяват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат квалифициран електронен подпис – т.е. те имат електронен подпис, но могат да се манипулират след вкарването на данни. Но няма доказателства, че флашките са манипулирани.

От проверените секции се доказва, че в хартиените протоколи има разлика в гласовете – вписани са 541 гласа по-малко за Ваня Григорова и 196 гласа повече за кмета Терзиев. Тази разлика не може да повлияе на крайния резултат.

Новата съдебно-техническа експертиза трябва да бъде готова до 15 март, когато е насрочено следващото заседание по делото.

Самата Григорова също коментира съдебните казуси:

“Да, експертизата по делото показва разминавания между официално обявените резултати и данните, които се намират във флашките от машинното гласуване. По-големият проблем е, че ЛИПСВАТ 15 флашки, като 13 от тях са от Слатина. Т.е. няма какво да се проверява. Т.е. НИКОГА не може да се установи дали и ако да – как са манипулирани резултатите в цели 15 секции. А са проверени само 313 СИК от над 1600.

Дали установените проблеми могат да доведат до нови избори за кмет на София? На този въпрос отговор може да даде само съдът”, заяви тя в интервю по Нова телевизия

По думите й има около 400 сигнали от СИК-ове за това, че избиратели не са успели да гласуват с машини.

Загубилата с малко кметския вот представителка на левицита твърди още, че целенасочено на разпечатките от машинното гласуване не са слагани печати, а ЦИК в края на деня излязло с указание да се приемат и тези разпечатки, на които не е поставен печат.

“И след всичко това те взеха изборите с по-малко от 5000 гласа. Но пък тропат с краче и се тръшкат И председателят на СОС да е от тяхната група, в противен случай просто бойкотират общинския съвет. Иначе на ставане и лягане обясняват колко много ги било грижа за интересите на софиянци”, коментира Григорова.

Източник: DIR.BG

Подобни публикации

Back to top button