Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Kottarashky открива 28-ия „София филм фест“

Групата Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на официалното откриване на 28-ия „София филм фест“ в Зала 1 на НДК, на 13 март, съобщават от „Арт фест“.

В програмата на фестивала е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев – „Балканска черна кутия“, който разказва историята на Никола Груев-Котарашки, бивш архитект и музикант. Когато Чарли Жилет, музикален журналист от Би Би Си, чува за първи път музиката на Kottarashky, пише: „Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване“.

Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е просто загуба на време – за това разказва „Балканска черна кутия“. Според екипа в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема „балканска черна кутия“, където нищо не се развива според очакванията. Оператор е Делян Георгиев.

Kottarashky е артистичният псевдоним на Никола Груев, роден на 4 септември 1979 година. Той е музикант и композитор, който обединява оригинални записи с електронна музика, хип хоп, джаз и други музикални жанрове. Kottarashky определя стила си като „балкански психоделик“, но критиците го смятат за част от „балканската ритъм вълна“.

През ноември 2009 година германският лейбъл Asphalt Tango Records издава дебютния албум на Kottarashky – Opa Hey, който е изцяло дигитален. Той получава отзив в западните медии, задържа се пет месеца сред най-търсените албуми и стига до трето място в европейската класация World Music. За Opa Hey пишат The Guardian и Independent.

Идват и предложенията за концерти и фестивали, и Kottarashky започва разговор със своите издатели, които се занимават с организиране на подобни събития. Той трябва да избира как да презентира своята музика – като ди джей или на живо. Във втория албум – Demoni (2012) се включва и изпълнителката Туи Мамаки от Нова Зеландия. Режисьор на видеото на парчето, дало името на албума, е Тео Ушев, с когото Kottarashky работи в тандем, и като композитор на музиката към филмите му, сред които и номинираният за „Оскар“ – „Сляпата Вайша“.

През 2016 година излиза третият албум на групата – Cats, Dogs and Ghosts. The Rain Dogs вече включва саксофониста Димитър Льолев, басиста Николай Сербезов и Димитър Василев-Nufri, който е вокалист в четири парчета, както и Христо Хаджиганчев с китара и Атанас Попов на барабани.

След четиригодишен творчески процес, през 2023 година излиза четвъртият албум Doghouse.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button