Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Творци от три континента идват в София за Международно триенале на графиката

Всички изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6″ в София ще предложат внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство, съобщават от Столична община. Официалното откриване ще се състои на 5 декември от 18:00 ч. Поводът е 9-Международно триенале на графиката – София и неговата богата съпътстваща програма, включваща още четири изложби, лекции, демонстрации.

С изложба на Захари Каменов галерия „Графикарт“ открива новия сезон Събитието, което има близо 30-годишна история, е създадено по инициатива на секция „Графика и илюстрация” към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници.

За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас. Деветото триенале не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, поставя София сред влиятелните графични средища, но преди всичко допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експериментални графични форми.

По покана на Триеналето в София пристигат Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите, са и куратори на съпътстващите изложби.

Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември от 18.00 ч., когато освен Триеналето, ще бъдат открити и останалите изложби:

– Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предишното издание на Триеналето;

– Референти – съвременна испанска графика;

– Сборна изложба на австралийска графика.

Първото събитие от програмата на Триеналето е откритата на 23 ноември в Галерия „Академия” самостоятелната изложба LIMINAL на Мариана Смит, която продължава до 6 декември. Организаторите планират лекции и демонстрации, както и издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари 2024 г. и допълнително ще допринесе за популяризиране на триеналето сред създателите и ценителите на графиката у нас и по света. 9-ото Международно триенале е организирано от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на София и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Източник: Столица.bg

Подобни публикации

Back to top button