Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Учени откриха човешки стъпки на 100 000 години на марокански плаж

Археолози в Мароко са открили повече от 80 човешки стъпки, датиращи отпреди около 100 000 години. Смята се, че те са най-старите както в Северна Африка, така и в южното Средиземноморие.

Отпечатъците, вероятно оставени от петима Homo sapiens, включително деца, са открити на брега на Лараш, град на 90 километра южно от Танжер.

Археолозите – от Мароко, Испания, Франция и Германия – заявиха, че отпечатъците са едни от най-добре запазените човешки следи в света.

Тяхното изследване беше публикувано в научното списание Nature през януари.

“Имаме следи, които ни казват, че по това време хомо сапиенс се е движил по крайбрежието, потенциално за да търси морски ресурси”, казва Моунсеф Седрати, геоморфолог от френския университет Bretagne Sud, пред RFI.

Изследователите казват, че вероятно са били рибари или събирачи.

Човешки стъпки на възраст 100 000 години са открити в Лараш в Мароко.
Човешки стъпки на възраст 100 000 години са открити в Лараш в Мароко. © Mouncef Sedrati

Покачване на морското равнище

Откритието е направено по време на полева мисия през юли 2022 г. като част от изследователски проект за произхода и динамиката на камъните, разпръснати по крайбрежието.

Изменението на климата и повишаването на морското равнище стоят зад появата на тези следи”, казва Седрати, който ръководи изследователския проект.

“Тъй като скалите продължават да ерозират, тези отпечатъци ще изчезнат и други ще бъдат открити. Така че сме изправени пред дилема: как можем да запазим този обект на наследство?”

Човешки стъпки на възраст 100 000 години са открити в Лараш в Мароко.
Човешки стъпки на възраст 100 000 години са открити в Лараш в Мароко. © М. Седрати

Богата история

Историята на човешката еволюция в този регион на северозападно Мароко е много богата.

През 2017 г. останките на Homo sapiens, датиращи отпреди 300 000 години, бяха открити в пробив, който изтласка предполагаемия произход на човешкия вид със 100 000 години.

“Видът Homo sapiens, към който всички сме привързани, повече от вероятно произхожда от Африка на различни места – независимо дали в Източна Африка или в Мароко”, каза френският палеоантрополог Изабел Кревекьор пред RFI.

“Идеята, че Homo sapiens произхожда от едно единствено място в Африка, вече не е реалност. Това е по-скоро въпрос на еволюцията на различни популации на континента, вероятно с генетични потоци между африканските региони. ”

Изследователите твърдят, че отпечатъците в Лараш са още едно доказателство за значението на региона в човешката история и ще предоставят нови доказателства за миналото.

Източник: RFI

Подобни публикации

Back to top button