Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Връчиха наградите “Златен Кукерикон”

Наградите “Златен Кукерикон” бяха връчени за седми път. Събитието се проведе на 7 април с кабаре спектакъл “Да живее народът“, който бе представен като остра политическа сатира на ситуацията, в която живеем. Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София отпразнува и 66-ия си рожден ден. По време на церемонията бяха наградени артисти, режисьори за театрални постижения в областта на комедията и сатирата, в седем различни категории.

За водеща женска роля с “Кукерикон” бе отличена актрисата Мария Сапунджиева за Мери в постановката „Ревност“ на театрална къща „Вива Арте“. Съвременна и изключително забавна история, с интелигентен хумор, енергичен сюжет и запомнящи се герои – запазената марка на автора на хитовия спектакъл „Умопомрачение“ – Сам Бобрик. В тази постановка Мария си партнира с Асен Блатечки, това не е първото им партньорство на театрална сцена, те са заедно и в „Омайна нощ“, и във „Вечеря с приятели“. На награждаването Мария сподели, че посвещава тази награда на Велко Кънев, който е нейният вдъхновител за света на комедията:

“Има много сходни неща между съдбата на Мери и моята, аз също съм с 30-годишен брак. Мечтата ѝ е, като на всяка жена, да запази вълнението и спомените от младежките влюбвания, да избяга от приятното, спокойното. Приятно е да играеш с партньор, с който си бил дълги години, както аз с Асен Блатечки, това представление мисля, че ни е като продължение на „Омайна нощ“, за мен двете представления са любими по еднакъв начин.“

Едно от най-номинираните представления на наградите “Златен Кукерикон” беше “Сън в лятна нощ“ по Шекспир на Драматичен театър Стара Загора. То получи и два плакета. За режисура, където наградата спечели Елена Панайотова с думите: “Няма по-голяма награда от сатирици за сатира”. Както и в категория “Млада надежда” в лицето на Илина Илиева, която е в ролята на Пък, проницателния и мошенически зъл дух на Оберон. Почти този образ не е поверяван на жена в театралната история, обикновено се играе от мъж, а пиесата е изключително актуална днес, споделят Елена и Илина:

“Шекспир е прекрасен в тази пиеса, защото той иронизира всички нива на двойката, влюбената двойка. Много мечтана роля ми беше това. Това е игрови театър, който отваря възможност да се случват много неща. Нямаме реална гора. Всичко е сънят на Пък и с този образ даваме тази свобода.“

Сред акцентите на представлението са и впечатляващата сценография и визуалните ефекти. Не само типичната поезия на Шекспир и белият стих в текста, но и поезията на движението, което е пресъздадено много пластическо и актьорите работят много с телата си. Пък казва: “Ако ние, сенки леки, сме дотегнали на всеки, помислете, че сте спали, ний додето сме играли; че били са тези сцени с разни роли разменени, само сънна бъркотия в мозъчната ви кутия. Да, така си помислете: сън един, сънуван лете, сън с отворени очи.” Илина споделя, че Пък не сънува, защото е вечно буден с нестихваща енергия.

На церемонията “Кукерикон” за водеща мъжка роля бе отличен Руслан Мъйнов за трите му роли в постановката “Градска легенда” от Алексей Клас в Драматичен театър “Адриана Будевска“ – Бургас. Режисьор на представлението е Богдан Петканин, а сатирата е не просто да се посмеем и да се позабавляваме, а е нещо много трудно сподели Руслан:

“Градска легенда” има един основен главен герой, който минава през всички негови линии. Сатирата е ярък и цветен жанр, достъпен, близък за публиката, но винаги има поука. Това са неща, които осмиват нашето ежедневие. Едното ми превъплъщение на корумпиран професор, има ярък конфликт. Работим върху реален проблем. Другият образ е доктор на високо ниво, с пациент в кома, който целият екип иска да го махне, това е също актуален проблем днес. Третият образ е шоу представление, което разкрива актуални проблеми, които се случват по телевизиите.“

“Златен кукерикон” за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев получи актрисата и режисьор Нина Димитрова по повод 30 годишнината на театър “Кредо” и успехите на театралната формация зад граница и у нас.

За най-добър спектакъл “Кукерикон” отиде при Младежки театър “Николай Бинев“ и постановката “Дебело прасе” на Стайко Мурджев. Наградата бе приета от ръководството на театъра в лицето на директора Михаил Бaйков и Делян Тодоров, който е заместник-директор.

Сатиричното кабаре “Да живее народът” бе представено от цялата трупа на Сатиричен театър “Алеко Константинов“. Директорът на театъра Калин Сърменов също бе на сцената в образа на баба Калина, а Александра Сърчаджиева бе в ролята на дядо Сашо. Двамата разменяха шеги в рамките на церемонията, която бе съпътствана от актуални сатирични препратки на актьорите. Тема на кабарето бе и протест като социална тема, това включваха и интервюта под формата на визитки, проведени с всички номинирани за тазгодишната церемония.

Бендът на Сатиричния театър, ръководен от актьора Мартин Каров и неговата вокална група, и актьорите забавляваха публиката с хитови песни като “Пак ще се прегърнем” на ФСБ, “Живеем си така” на Тодор Колев, “Леле, како” на “Контрол”, “Безнадежден случай” на Богдана Карадочеа и Стефан Димитров. Сред похватите и символите в кабарето бяха силно изразената ирония и дори сарказъм към нашия политически живот, както и шеговито намигване към известни български недостатъци и черти и известни фигури от социалния живот.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button