Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПрепоръчаниТуризъм

България очаква да посрещне това лято около 460 000 полски туристи

София. България очаква да посрещне това лято около 460 000 полски туристи. За това лято има ръст на заявените полети, като на този етап повечето са за Летище Бургас. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в съвместно интервю за БТА с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша. Двамата участваха днес в заседанието на българо-полска работна група в туризма. Вчера Анджей Гут-Мостови бе удостоен с титлата „доктор хонорис кауза“ на Международното висше бизнес училище.

За миналата година сме отчели към 340 000 туристи от Полша, предимно за летния сезон, и близо 500 000 посещения – не само туристически, стремим се да достигнем и да надминем предпандемичния период от 2019 г., когато имахме от порядъка на 480 000 посещения на полски туристи на годишна база, каза заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че по-голямата част от тях са били ваканционни посещения през летния сезон от 1 юни до 15 септември.

Пазарът ще реши кои от дестинациите ще бъдат най-предпочитани, като представители на държавата власт в България и Полша ние правим максималното за предоставянето на възможно най-много директни самолетни линии, а туроператорите ще решат кои дестинации са най-предпочитани, каза държавният секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша. Той изрази надежда България да продължи да бъде важен туристически партньор за Полша. Бихме искали в нашата съвместна работа да се развиват и други сфери на туризма – да се акцентира върху значението на България като историческа и културна дестинация, върху зимния туризъм, балнеолечебните курорти и спа, не само за летния сезон, но и целогодишно, допълни Анджей Гут-Мостови.

Заместник-министър Георгиева посочи, че семейните посещения за почивка в България са предпочитани от полските туристи. Има и младежи, но интересът към България сякаш се засилва от гледна точка на дестинация за семеен туризъм, допълни Георгиева. Тя посочи, че се наблюдава тенденция на ръст на интереса на гостите от Полша към културния туризъм и към спа курортите ни, което на днешната експертна среща е било сред обсъжданите теми.

Георгиева уточни, че това е втора подобна среща и сред акцентите в нея са били – Гаранционният фонд в туризма, подкрепата, която държавата е оказала на туристическия бизнес по време на пандемията, представени са били и маркетинговите инициативи на Националната туристическа организация на Полша за утвърждаването на бранда на страната, нещо, което, по думите на заместник-министър Георгиева, и България иска да прави все по-активно. Изводът от днешните разговори, който правя, е колко добри резултати дава взаимодействието между различните институции, коментира Георгиева днешната среща.

Тя даде пример с опита на Полша със създаването на Фонда, ваучерната им програма, програмата за стимулиране на спа курортите и подчерта, че те са резултат от много доброто междуинституционално сътрудничество. Георгиева посочи, че характерното за организацията на туристическите дейности в Полша, е даването на повече права за управление на процесите в туризма на техните воеводства – областите при нас. Според нея е добре България да проучи този опит в контекста на бъдещия ни гаранционен фонд, който в Полша се управлява именно от тези регионални ръководства, занимаващи се и с контрола на изразходването на средствата. Заместник-министър Георгиева съобщи, че идейният проект на националния Гаранционен фонд е раздаден на туристическите организации, за да бъде обсъден от членовете им, като се очаква темата отново да бъде открита през септември.

Източник: Bgtourism.bg

Подобни публикации

Back to top button