Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Здраве
Популярно

Дали сексът е важен за връзката?

Дали сексът е важен за една връзка зависи от личните ни убеждения, от естеството на желанията и от особеностите на самата връзка. Всеки е различен и това, което е важно за едни, може изобщо да не е важно за други.

Сексът невинаги е необходим. Но сексът може да играе важна роля в една здрава, пълноценна връзка. Това обаче не означава непременно, че по-ниската му честота води до по-малко удовлетворяваща връзка. Много хора имат щастливи, пълноценни, здрави, романтични връзки, без да правят секс с партньорите си толкова често, колкото другите.

За други хора обаче сексът е най-важната част от връзката им. Те вярват, че без него връзката им не е здрава. Те смятат, че чрез секса се свързват повече с партньора си или могат лесно да му покажат любовта си.

Сексът в моногамна връзка повишава степента на ангажираност и емоционална свързаност с другия човек. Изразяването на любов чрез секс увеличава шансовете двойката да остане заедно. Консумираното партньорство се свързва с по-ниски нива на разводи.

Сексът има много емоционални и психологически ползи, тъй като е свързан с по-добро качество на живот. Независимо дали емоционално или физически, сексът подобрява здравето и намалява нивата на стрес. Освен това помага за изграждането на по-добра връзка с тялото и желанията ни, като същевременно води до подобряване на самочувствието, както и до по-положително себевъзприятие. Също така намалява чувството за несигурност.

Сексът повишава допамина в мозъка, което увеличава чувството за щастие. Двойката се свързва повече. Подобрява се интимността във връзката. По време на секс се отделят химикали, включително ендорфини, които намаляват раздразнителността и чувството на депресия. Друг хормон, окситоцинът, се повишава със сексуалната активност. Окситоцинът допринася за чувството на спокойствие и удовлетворение.

Докато сексът може да бъде важен в една връзка, има няколко фактора, които могат да го затруднят двойката. Възрастта, хормоните, децата, стресът, здравословните проблеми и трудностите в отношенията могат да повлияят на честотата и качеството на секса.

Възрастта често играе роля за намалената честота, главно поради намаляването на нивата на половите хормони с течение на времето. Понякога поддържането на активен сексуален живот е трудно или невъзможно поради физически или психологически проблеми.

Честотата на секса може да се промени с времето. Това обаче не означава, че е неизбежно. Ако се чудите дали е възможно сексът да е толкова добър, колкото в началото на връзката, отговорът е да. Сексът и емоционалната интимност могат да се подобрят, когато връзката  узрее. Просто може да отнеме малко повече усилия.

Но сексът не е единственият начин за интимност в една връзка. Твърде често приравняваме секса с интимност и обич. Друг чудесен начин да се постигне интимност и обич са нежното докосване, като целувка, прегръдка, масаж или ходене със събрани ръце. Освен физическата интимност, емоционалната интимност – включително честни, уязвими разговори – също може да бъде важна за взаимоотношенията.

Съвместимостта в секса е много важна. Едно е сигурно: ако един човек смята, че сексът е необходим в една връзка, докато другият не го намира за толкова важен, тогава може да има сериозен проблем. Това обаче не е нещо, което не можете да бъде разрешено. Правилната комуникация с партньора е решението. Трябва да си изясним какво искаме от връзката си и да го обсъдим с човека, с когото искаме да бъдем, и съответно намерим заедно решението, което работи за двойката.

Могат да се използват услугите на семеен консултант, който да помогне за гладкото протичане на комуникацията. Ако изглеждаме сексуално „несъвместими“, е важно да поговорим за това с партньора си. Възможно е ситуацията да се коригира и се постигне удовлетворение и при двамата. Понякога съветът на специалист и един честен и спокоен разговор дава решението.

В заключение, не всеки трябва да прави секс, за да има здрава и щастлива връзка – но някои хора се нуждаят от това повече от други.

Важното е да намерим партньор, който разбира нуждите и желанията ни, независимо какви са те. Отворената комуникация е от съществено значение за всяка романтична и сексуална връзка.

Прочети още на: Дали сексът е важен за връзката? | Puls.bg – https://www.puls.bg/vzaimootnosheniia-c-32/dali-sekst-e-vazhen-za-vrzkata-n-50369

Източник: Пулс.бг

Подобни публикации

Back to top button