Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаПрепоръчани

Какво става в Судан?

Сражения между военни и паравоенни за подялба на властта спират бавния преход към демокрация след десетилетия на диктатура

Тежки въоръжени сблъсъци между армията и паравоенна групировка със стотици убити и хиляди ранени са обхванали Судан от уикенда на Великден и карат ред държави и международни организации да призовават за прекратяване на огъня и да евакуират свои дипломати, военни и други граждани там.

Размириците хвърлят нова сянка върху нестабилния преход към демокрация в африканската страна, освободила се с военен преврат от последния си диктатор през 2019 година.

Обект на нападение по-рано тази седмица стана и делегацията на Европейския съюз в столицата Хартум и един от членовете ѝ пострада. Ръководителят на службата на Европейската комисия за хуманитарна помощ в Судан е бил прострелян, каза говорителка на Комисията. Белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главната дирекция на Комисията „Европейска гражданска защита и европейски операции за хуманитарна помощ“ (ECHO), е бил ранен по време на сражения в Хартум.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в понеделник, че посланикът на ЕС в Судан, ирландецът Ейдън О’Хара е бил “нападнат” в резиденцията си. Той не предостави подробности за характера на нападението, нито за извършителя или извършителите, припомни БТА.

Кой с кого воюва?

През последните дни напрежението между началника на суданската армия и фактически президент на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало (Хемети) – командир на Силите за бърза подкрепа (СБП) – прерасна в открит конфликт. Двете страни воюват помежду си с тежка артилерия, танкове и бойна авиация. Около 300 души са убити, а 3000 са ранени от началото на конфликта. Хиляди напуснаха столицата Хартум, където на 15 април започнаха сраженията, съобщават агенциите.

Боевете обхванаха, освен Хартум, съседните градове Омдурман и Бахри и някои провинции като Дарфур. Доставките на хуманитарна помощ са невъзможни. Заради продължаващите сражения в Хартум са спрели работа 39 от общо 59 болници, които могат да обслужват пациенти, заявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени. През последните дни е била проведена евакуация на пациенти. Много болници вече нямат електричество, лекарства, питейна вода или храна. Засегнати са и детски болници. Боевете принудиха много хора да се крият с дни в домовете си и в обществени сгради като училища. По данни на ООН хиляди хора са без достъп до храна и здравна грижа.

Световната здравна организация (СЗО) призова в четвъртък, 20 април, двете страни в конфликта да прекратят сраженията, за да могат ранените да получат медицинска помощ, и да отворят хуманитарен коридор за здравни работници, пациенти и линейки, предаде Ройтерс, като цитира изявление на регионалния директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ахмед Ал Мандари.

Досега воюващите са сключили и малко след това – нарушили три прекратявания на огъня, последното, постигнато под натиск от САЩ във вторник, 18 април. Говорител на ООН, цитиран от Ройтерс, съобщи, че засега световната организация не вижда “никакви признаци бойните действия в Судан да са спрели”.

В неделя, 16 април, суданската армия бомбардира база на Силите за бърза подкрепа в Омдурман, предадоха световните агенции, като се позоваха на очевидци.  Паравоенната група, която според различни оценки наброява към 100 000 души, е съставена от бивши членове на милиции от Дарфурската война. Тя беше заявила, че контролира президентския дворец, летището в Хартум и други ключови инфраструктурни обекти, предаде Франс прес.

Източник: Клуб Z

Подобни публикации

Back to top button