Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Лабиринтите на София

Японски художник рисува картини на една различна София

“Лабиринтите на София” е името на изложбата, която представя японският илюстратор Хиро Камигаки в Националната галерия-квадрат 500. В инсталацията могат да бъдат открити няколко предмета и образи, но само най-наблюдателните ще успеят да ги видят.

“Лабиринтът на София” предлага на посетилите на Националната галерия една различна, шарена и забавна нова визия на центъра на София. Създателят на изложбата Хиро Камигаки споделя, че преди за започне да илюстрира той не посещава градовете си музи.

“В главата ми, моята София е градът на фантазиите и затова рисувам само с въображението си и някои допълнителни материали, разбира се”, казва той.

Специфичното за тази картина е приложената легенда към нея. С помощта й малки и големи могат да се превърнат в детективи, търсейки предметите описани на нея.

“Има няколко загадки, които децата трябва да решат с различна трудност. В този момент вече със сигурност те могат да ползват помощ от приятели, семейство”, каза партньорът на Камигаки Николай Рашков.

Идеята идва от детската книга “Детектив Пиер”, чийто създател отново е японският илюстратор. От там именно започва работата по създаване на изложбата.

“Това, което се роди накрая, в крайна сметка е картина на София, която има изключително много елементи от нашата култура и въобще българските традиции, които са вплетени вътре”, казва Камигаки.

София вече е един от любимите градове на Хиро Камигаки. Той споделя, че дори е успял да се потопи в картината си.

“София е невероятен град. Обичам София. Когато дойдох и погледнах сградите от картината ми си казах “Уау! Невероятно!”, казва той.

Изложбата “Лабиринтите на София” ще е открита до 22 юли за посетители в Националната галерия.

Репортер: Ерика Шаумян

Източник: БНТ

Подобни публикации

Back to top button